latinica  ћирилица
12/02/2018 |  12:21 | Аутор: РТРС

Шаровић: Отклоњена претпосљедња препрека за приступање СТО

БиХ је постигла договор са Бразилом о приступању Свјетској трговинској организацији /СТО/ само неколико дана након што је исти договор постигнут и са Украјином, потврдио је Срни министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Он је напоменуо да су, након прошлоседмичних завршних преговора у Женеви о приступању БиХ СТО и изражене подршке свих земаља чланица ове организације, преостали још само завршни преговори са Русијом.

"На један смо корак. Преостало је да преговарамо са Русијом и она је посљедња у овим билатералним преговорима. Сада сам још више убијеђен да ћемо до краја године постати пуноправна чланица", истакао је Шаровић.

Он је нагласио да ће корист од потписивања чланства бити велика, с обзиром да ће БиХ добити приступ новим тржиштима, те да ову привилегију до сада нису оствариле све сусједне земље.

Према ријечима министра, са Русијом је завршено пола посла, јер је постигнута сагласност по питању одлуке о квалитету течних нафтних горива, односно могућности да руске компаније могу да продају и да, по угледу на друге земље, гориво са већим квалитетом буде означено на бензинским пумпама.

"Преговарамо и приступу тржишту Руске Федерације. Њихов интерес су пољопривредни производи и желе лакши приступ на тржиште БиХ", појаснио је он.

Шаровић је напоменуо да је у Женеви било близу 60 амбасадора, представника СТО, ЕУ, САД, Кине, земаља арапског свијета, сусједних земља и да је БиХ за пријем у СТО добила подршку водећих сила.

Такође, додао је он, усвајањем Мапе пута за пријем БиХ у СТО, чланице ове организације потврдиле су своју опредијељеност да БиХ буде примљена у Свјетску трговинску организацију до љета 2018. године.

Извор: СРНА