latinica  ћирилица
12/02/2018 |  12:05 | Аутор: РТРС

Обнова Ирака ће коштати 88,2 милијарде долара

Обнова Ирака послије трогодишњег рата са "Исламском државом" коштаће 88,2 милијарде долара, а приоритет ће бити изградња стамбеног простора, рекли су данас ирачки званичници на међународној донаторској конференцији.

Донатори и инвеститори окупили су се ове седмице у Кувајту да би разговарали о обнови ирачке економије и инфраструктуре, док се земља опоравља од разорног конфликта са милитантима који су у једном тренутку контролисали трећину државе.

Ирак је у децембру прогласио побједу над "Исламском државом", након што је поново заузео територију коју су исламисти освојили 2014. и 2015. године.

Око 22 милијарде долара биће потребно краткорочно и још 66 милијарди средњерочно, рекао је на конференцији генерални директор у Министарству за планирање Кусај Адулфатах, али није прецизирао временске оквире.

"Обнова Ирака је обнова наде за Ирак, а обнова стабилности Ирака значи стабилизовање држава региона и свијета", изјавио је министар за планирање Салман ел Џумали.

Ирак је објавио листу од 157 пројеката за које тражи приватне инвестиције. Међу њима су обнова аеродрома у Мосулу и улагања у привреду ради њене диверзификације и удаљавања од продаје нафте.

Предвиђено је да се обнове куће, болнице, школе, путеви и телекомуникациони системи, како би се осигурало запослење младима и да би се стотине хиљада расељених вратили својим домовима.

У раду конференције учествује око 1.900 делегата који представљају стране владе, приватне компаније и невладине организације.

Извор: Срна