latinica  ћирилица
12/02/2018 |  08:26 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Посљедњи аплауз јунаку српске сцене (ВИДЕО)

Данас испраћај Небојше Глоговца до небеске позорнице на којој ће заувијек остати да блиста. Комеморација у ЈДП-у, опело и сахрана на Новом гробљу у Алеји заслужних
Црвена звезда се опростила од Глоговца: Отишао си у легенду - Фото: nezavisne novine
Црвена звезда се опростила од Глоговца: Отишао си у легендуФото: nezavisne novine

Глума је дивна због способност да будеш неко други, да разумијеш друге људе и проживиш нешто од њиховог живота, а кроз то нешто и сам научиш. А ако је довољно добро то што радиш, и људи могу нешто да науче из свега тога. Глума има огромну моћ када се ради на прави начин и пружа огромно задовољство када успијете у представи или на филму да прикажете ту истину која се ствара од мртвог слова на папиру, па до неког измишљеног живота. Онда у игри осјетите да тај лик постаје живо биће, нешто прокрвљено, да ради, хода, функционише... И када се све одигра на сцени, добијете велики аплауз, који вам дође као узвраћена емоција, и све то личи на неку љубавну игру. Врло је узбудљиво, осјећате се пријатно и увијек се трудите да све то поново доживите", изјавио је Глоговац у посљедњем интервјуу који је дао за "Новости".

Глумац који нас је више од двије деценије очаравао својим магичним даром, показујући нам највеличанственије вриједности своје професије, свих ових година учио нас је и оној правој, исконској моралној вертикали, у којој људскост, правда, истина и храброст имају највећи значај у животу. Глоговац је постао глумачка и урбана легенда још у младости, и то не само Београда, Србије, родног Требиња, већ и читавог простора недашање велике Југославије. А остао је Херцеговац, тако је говорио.

"Када ми је било седам година, с породицом сам се преселио из Требиња прво у Опово, па у Панчево, а човјек коме сам се највише дивио и који је остао јунак мог живота био је мој деда Гаврило из Невесиња. Он је оставио огроман траг у мом животу. Сјећам се да је, када дођемо код њега у село Драмишево, двадесет километара од Невесиња, увијек говорио: Ево мени мога војводе!, а потом би ме поставио на коња. Бољи поклон није могао да ми да, јер су те егзотичне успомене незамјенљиве. Мој први син који је рођен 1999. добио је име Гаврило, по мом деди, којег се радо сјећам сваког дана", причао је Глоговац.

Такве породичне и животне вриједности преносио је и својој дјеци, синовима Гаврилу и Милошу.

"Дјеца уче гледајући. Док им нешто причам, она ме гледају. Она често не преузимају рационалну поруку и не стварају умни закључак, него уче из модела: у мојој кући је увијек владао презир према неваспитању, неистини, вулгарности, и моја дјеца су то преузела. Данас слушају квалитетну музику, имају добра стремљења, креативни су и прозиру шта је добро, а шта није. Надам се да ће им вријеме и околности, уз моју помоћ, омогућити да изразе своју властиту креативну душу."

Небојшина кћерка Сунчица, рођена октобра 2016, с којом је проводио скоро сваки дан прије него што је 9. фебруара напустио овај свијет, није имала времена да упамти све оно чему је желио да је научи.

Отишао је неочекивано, у тишини, у изненадној трагичној животној представи коју нико није могао да наслути, па ни он сам.

Када је сазнао за тешку дијагнозу своје болести, канцер на плућима, како за "Новости" прича један од његових блиских пријатеља, ипак је био оптимиста.

"Средићемо то, биће све у реду", говорио је Глоговац.

Сада за њим, заједно са његовом породицом, колегама и пријатељима, плаче и многобројна публика, одајући посљедњу почаст великану који је обиљежио нашу позоришну и филмску умјетност и који се својим даром, харизмом и шармом дубоко увукао и у наше личне животе.

Данас ће наш глумачки великан бити испраћен до небеске позорнице на којој ће заувијек остати да блиста - његове колеге опростиће се од њега на комеморативном скупу у 11 часова у Југословенском драмском позоришту, матичној сцени на којој је Глоговац од 1996. остварио антологијске ликове који обиљежавају историју ове куће. Опело у Цркви Светог Николе на Новом гробљу почиње у 14 часова, а Глоговац ће бити сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Извор: Новости