latinica  ћирилица
11/02/2018 |  18:59 ⇒ 12/02/2018 | 07:49 | Аутор: РТРС

Вучић путује у Загреб; хоће ли Хрватска на дневни ред ставити и ратну одштету? (ВИДЕО)

Предсјеник Србије Александар Вучић сутра путује у Загреб.
Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (архив) - Фото: ТАНЈУГ
Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (архив)Фото: ТАНЈУГ

Током дводневне посјете Хрватској састаће се са највишим државним званичницима, али и обићи општину Вргинмост, у којој живи српско становништво. Изненада договорен сусрет Вучић - Грабар Китаровић пробудио је старе теме и проблеме.

Док из Србије упозоравају да је посјета ризична, у Хрватској нема договора предсједнице и премијера о темама састанка.

У вријеме никад хладнијих односа Београда и Загреба, а све због изложбе о Јасеновцу у сједишту УН, дипломатске ноте и љутите поруке биле су уобичајан начин комуницирања ове двије сусједне државе.

Иако је Александар Вучић изненадни позив са Пантовчака прихватио, атмосфера пред његов долазак између Србије и Хрватске непромијењена је. Дан пред пут у Загреб каже да не мисли да постоје безбједносне пријетње, а да је сусрет од великог значаја.

- Не секирам се много због камање која се води, јер је мој посао да не реагујем лично на увреде и неистину, већ да покушам да урадим што је добро за Србију и наш народ - поручује Вучић.

Шта Вучића чека у Загребу, зависиће од тога гдје се налази и с ким разговара. Из кабинета хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић потврђено је да ће најважнија тема бити питање несталих. Од Вучића неће тражити извињење нити ратну одштету. Ту ће тему, ипак, бар за ручком, сервирати хрватски премијер Андреј Пленковић.

- Нажалост тај споразум никада није потписан. Врло је јасан интерес Хрватске да о томе водимо рачуна - каже Планковић.

Вучића су овакве ријечи запрепастиле. Иако тврди да за српску страну нема табу тема, одговор Пленковићу очито је спремио.

- Да сам на његовом мјесту, то питање не бих покретао. Плашим се да он ту и Хрватска могу да добију ништа по питању ратне одштете, него имају пуно тога да изгубе. Могао бих то поткријепити хиљадама озбиљних и веома тешких аргумената - напоменуо је Вучић. (7. фебруар 2018.)

Управо је ова тема протеклих дана била предмет највећих сукоба хрватске предсједнице и премијера. Ни остатак политичке сцене о питању споразума о ратној одштети није јединстен. ХДЗ је подијељен као и државни врх, опозициони МОСТ ипак стоји уз Пленковића, а СДП- ову тему назива обичним игроказом.

- Ако нема усаглашености предсједнице и премијера о томе којим темама ће разговарати са предсједником Вучићем, онда не можемо очекивати веће резултате посјете - напомиње Јошко Клисовић, посланик СДП-а у Хрватском сабору.

 Ништа релаксиранија атмосфера није ни на српској страни. Министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић, посјету Хрватској оцјењује ризичном, поредећи је оном у БиХ.

- Кад хоћете да покажете да сте добар домаћин и поштовање према госту онда обезбиједите да посјета прође на начин да буде пристојно и мирно организована - истиче Стефановић.

Додатан разлог за бригу стварају и најављени протести удружења удовица рата, које ће Вучића на Марковом тргу сигурно дочекати. Наредна два дана, како и протокол налаже, загребачким улицама вијориће се српске заставе. Вучић ће сутра обићи све државне институције, отворити привредни форум, те разговарати са представницима обје цркве. Уторак ће посветити српском становништву у Вргинмосту и скупштини Српског народног вијећа, а све у духу бољих билатералних односа.

- Још ће пуно воде протећи Дунавом прије него што ће Србија и Хрватска говорити да су пријатељске државе - изјавила је Колинда Грабар Китаровић, предсједница Хрватске (18. новембар 2017.)

Од ове поруке до позива за сусрет прошла су пуна два мјесеца. Иако се сада, бар на највишем нивоу, чују поруке попут оне да једни без других у будућност не можемо - питање је, је ли заиста довољно воде протекло Дунавом?!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас за Срну да је Србија несумњиво једна од најважнијих земаља у региону за стабилност и безбједност и да је посјета предсједника Србије Александра Вучића Загребу добра прилика да Србија и Хрватска отпочну дијалог и да се многа питања, која су до сада представљала проблем, покушају ријешити.