latinica  ћирилица
10/02/2018 |  20:27 ⇒ 23:05 | Аутор: РТРС

Одржано "14. Зимско прело" у Горњој Пискавици

У Горњој Пискавици код Бањалуке данас је одржана традиционална културно-спортска манифестација "14. Зимско прело" коју је отворио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Пискавица - "Зимско прело" - Фото: СРНА
Пискавица - "Зимско прело"Фото: СРНА

Радојичић је рекао новинарима да је поткозарски крај познат по манифестацијама које су усмјерене на очување традиције и обичаја, те изразио увјерење да ће и села из осталих крајева имати сличне догађаје.

Он је навео да Горња Пискавица његује обичаје и има традиционалну гастро понуду и да због тога привлачи туристе, али и новинаре који то желе да виде.

Миомир Шакић из Организационог одбора рекао је Срни да ова манифестација доприноси очувању традиције, те да јој је један од циљева повратак младих на село.

"Желимо да покажемо како су некада млади живјели на селу, како су проводили слободно вријеме. Све више је учесника и заинтересованих за ову манифестацију", истакао је Шакић.

У оквиру манифестације одржано је такмичење у старим спортским дисциплинама попут народног вишебоја и потезања конопца.

Дио манифестације у области културе обиљежио је наступ крајишких пјевачких група, као и перформанс најстаријег сеоског обичаја - прело, које је извело Културно-умјетничко друштво "Пискавица".

Уручене су и награде за најбољег домаћина, најбољег ратара и најбољег воћара.

Присутни су имали прилику и да дегустирају народна јела.

Манифестацију су организовали чувари обичаја из Мјесне заједнице Горња Пискавица у суорганизацији Туристичке организације града Бањалука.

Извор: СРНА