latinica  ћирилица
10/02/2018 |  18:23 ⇒ 11/02/2018 | 12:32 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања на Мектићеве ставове изнесене за хрватски лист (ВИДЕО)

Мектићеви ставови из интервјуа о Сребреници изазвали су бројна реаговања. Осуде су стигле од представника борачких категорија и бивших функционера Републике Српске.
Мектић за Вечерњи - Фото: РТРС
Мектић за ВечерњиФото: РТРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да у овој организацији не споре да се у Сребреници догодио злочин, али да то није био геноцид. Потврдио је да је дошло до те фазе, да чак и судија Хашког трибунала тврди да нема доказа да је одржан састанак војног врха на коме је донесен план о Сребреници.

"Без плана и намјере која се може доказати да се желио уништити један народ, нема ни такве врсте кривичног дјела", каже Савчић.

Савчић додаје да није видио изјаву министра Мектића у вези са Сребреницом и да је не жели ни коментарисати. Да докази јасно показују да злочин у Сребреници није геноцид, поручује и директор Центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић.

"Потпуно је јасно да је геноцид пројекција, коју су покушали да наметну и коју упорно покушавају да наметну Бошњаци у сагласности са странцима, прије свега САД-ом и Великом Британијом. И не чуди нас реакција оних, који сарађују са страним обавјештајним службама", изјавио је Којић.

"За очекивати је да појасни своју изјаву, јер сам чуо да он наводно није тако рекао. Добро би било да то појасни жртвама из српског народа у БиХ", рекао је поводом Мектићеве изјаве предсједник Републичке организације породица заробљених, несталих и погинулих лица Недељко Митровић.

За предсједницу Удружења жена жртава рата Божицу Живковић Рајилић, изјава Драгана Мектића је срамна. Поставља питање да ли неко признаје геноцид над Србима у Возући, Сарајеву и другим стратиштима.

Мектићев интервју за "Вечерњи лист" изазвао је и бурна политичка реаговања.

За Сташу Кошарца, члана Предсједништва СНСД-а ово је доказ да се Мектић ставио у службу оних који, годинама покушавају да српском народу пришију етикету геноцидног.

"Мектићу није било довољно да збија шале и прича вицеве о нашим херојима и ствараоцима Републике Српске Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу. Очигледно је спреман да послуша сваки налог Изетбеговића и врха муслиманске тајне службе, чији је циљ криминализација, дестабилизација и рушење институција Српске", нагласио је Кошарац.

На ову изјаву Мектића, реаговао је и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

"Морам да кажем да смо од стране наших људи означени, од оних који не разумију политичку реалност и боре се само за себе и своје позиције у Сарајеву, а то ће окупити многе хијене око Републике Српске", каже Стевандић.

"Хашки трибунал није судио српском народу за дјело геноцида, али то умјесто њега чини "министар" Мектић", истичу у Првој СДС.

"Филип Корвин, шеф америчког Пентагона за истраживање цивилних жртава и жртава рата у БиХ, јасно је рекао да је у Сребреници убијено 3.864 муслимана и 3.864 Срба. Он је лично истражио, па ко може да демантује Американца, а посебно не ове наше додворице", наглашава бивши предсједник Владе Републике Српске Гојко Кличковић.

"Ма ко да се игра са оваквим стварима, блати Републику Српску", каже некадашњи предсједник Народне скупштине Српске, Момчило Крајишник.

Крајишник сматра да зато треба разјаснити и чути господина Мектића.

" Због тога сматрам да треба чути оне који су правили то, мислим на оне који су правили тај интервју у Загребу и желе да окриве српски народ за геноцид", наводи Крајишник.

Божидара Вучуревића, бившег функционера СДС-а, оваква Мектићева изјава не чуди.

"Нико од тог човјека никада ништа паметно ни родољубиво није ни чуо", оцјењује он.

"Оно што није успјело да докаже ниједно правосуђе јесте то да је српско руководство издало наређење да се један народ уништи", каже бивши министар унутрашњих послова Томислав Ковач.

Ковач позива Мектића и СДС да изнесу свој став гдје виде геноцид.

"Ако им је то данас покајничка политика, нека онда забадају нож у леђа директно Радовану Караџићу, гдје се ми грчевито боримо и гдје смо доказали да није било команде српског руководства", рекао је Ковач.

Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица у телефонском разговору кратко је поручио да не вјерује да је Мектић то изјавио и да је сигуран да је све извучено из контекста, јер зна његов став о томе.

Осим Бјелице, из странака опозиције данас о овом питању нису имали коментара.