latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:40 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Спасено гнијездо бијеле роде у селу Бољанић код Добоја (ВИДЕО)

У селу Бољанић код Добоја спасено је гнијездо бијеле роде на које су мјештани веома поносни. Страховали су да на врху електричног стуба због гнијезда не дође до хаварије, па су га измјестили на металну платформу, специјално направљену за гнијездо рода.
Рода - Фото: РТРС
РодаФото: РТРС

Гнијездо на врху електричног стуба сметало је електричним водовима, а мјештани нису жељели да се одрекну рода, па је нађено рјешење. У помоћ су им прискочили стручњаци и радници електродистрибуције.

"Оне без проблема прихватају замјенско мјесто гнијежђења, вјештачке платформе, имамо позитивних искустава из Бијељине, Градишке, сусједних земаља, овакве активности се проводе годинама и врло су успјешне", наглашава Јовица Сјеничић из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке.

Први пут роде су у Бољанић дошле 2014. за вријеме поплава и од тада се враћају сваког прољећа. Овог би, кажу, могле и да поране и због тога су пожурили да им гнијездо измјесте на сигурно. Навикли су на њих, а увјерени су да су и роде задовољне чим су њихов заселак одабрале за свој дом.

"Читаво љето гледамо да ли ће млади кад изађу пасти, али на срећу, то се није десило ниједном. Сад смо пронашли ову агенцију, па би звали њих да они то ријеше", изјавио је мјештанин Ђорђо Ђурић.

Бијела рода је ријетка и заштићена врста птице код нас. Насељава низије и влажне терене, а гнијездо у Бољанићу једино је на подручју Добоја.

"Сваког прољећа ми њих чекамо овдје, гледамо и неко од ових комшија каже да их је видио, да су стигле. Људи долазе, долазе дјеца, моле да им јавимо кад стигну", каже мјештанин Перо Љубичић.

Сада, кажу, када је измјештено, роде могу и да поране и врате се у сигуран дом.