latinica  ћирилица
09/02/2018 |  18:34 | Аутор: РТРС

"Нереално да Београд прихвати оно што су једнострано урадили Албанци"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да није реално ако неко мисли да Србија сада треба да прихвати оно што су једнострано урадили Албанци, те да споразум са Приштином значи да би Београд и Приштина требало да регулишу међусобне односе и да немају билатералне спорове.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Они могу да размишљају о томе како хоће појединачно, али ЕУ као организација не може да утврди такав став никада, зато што постоји пет земаља које нису признале Косово", рекао је Дачић за "Глас Америке".

Дачић је поновио да Србија није добила никакве информације из Приштине о истрази убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића.

Коментаришући односе Србије и САД, Дачић је рекао да се Београд труди да на најозбиљнији начин приђе најважнијим носиоцима америчке званичне државне политике.

"То су предсједник Трамп, потпредсједник Пенс, Тилерсон, како бисмо видјели да ли постоји разумијевање за српске аргументе", рекао је он.

Он сматра да постоји спремност да се саслушају аргументи и приједлози Србије, те да се одређене ствари које су заједнички интерес могу рјешавати.

"То су безбједност, стабилност, мир у региону. То се не може остварити без договора са српским народом као највећим народом у региону. Да би до тога дошло мора да се пронађе неки заједнички, ја то зовем минимумом заједничког интереса, не морамо максимум, да дођемо до минимума", рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да се 28. јула навршава 100 година од када се српска застава завијорила на Бијелој кући, те да је амерички предсједник Вудро Вилсон то урадио у част српских војника који су погинули као жртве у Првом свјетском рату.

Извор: СРНА