latinica  ћирилица
09/02/2018 |  16:17 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Нов поглед на рат у БиХ у књизи "Командант" Бојана Димитријевића

Издавачка кућа "Вукотић медија" објавила је биографију генерала Ратка Младића под насловом "Командант", аутора Бојана Димитријевића, која освјетљава његову војничку каријеру и пружа нов поглед на рат у БиХ.
Манојло Мања Вукотић - Фото: СРНА
Манојло Мања ВукотићФото: СРНА

Књига је заснована на бројним документима, говорима, наредбама, саопштењима, записницима са сједница Народне скупштине Републике Српске и у девет поглавља на више од 300 страница даје увид у каријеру војника и генерала Младића, почевши од студентских дана на Војној академији у Београду до завршетка рата у БиХ и изручења Хашком трибуналу.

"Ту нема много политичких оцена, нема закључивања. То је војничка биографија, али морам да кажем да та биографија открива амбијент и целу ту атмосферу у којој се све то догађало, нажалост, доста трагично, али на крају, као резултат те борбе, што и сам генерал каже у својим главним порукама, имамо Републику Српску", рекао је за Срну директор "Вукотић медије" Манојло Мања Вукотић.

Према његовим ријечима, у књизи нису описани само Младић и рат, него је приказана "битка" која се води на више фронтова.

"То је битка која се води често, понекад и жестоко између команданта и његовог главног штаба или врха Војске Републике Српске са политичким врхом Републике Српске. То је битка која се води између Срба у Републици Српској, рачунајући и генерала Младића и /првог предсједника Српске Радована/ Караџића са руководством у Београду, пре свега са Милошевићем, као и битка коју Младић и руководство Републике Српске воде са такозваном међународном заједницом, са међународним ауторитетима, великим генералима Америке, Француске", каже Вукотић.

Он истиче да књига не представља хвалоспјев о генералу Младићу, него, прије свега, освјетљава рат у БиХ на нови начин, јер се заборавља у шта се све грубо мијешала такозвана међународна заједница све до бомбардовања положаја Војске Републике Српске.

"Помало смо заборавили цео политички амбијент који је било врло тешко издржати, да будеш частан, објективан, патриота, да не попушташ, а да опет на крају мораш да попушташ, зато што ће се видети кроз те наредбе генерала Младића да је то рат за спас своје земље, становништва и људи", каже Вукотић.

Он је оцијенио да је то једна другачија визија, политика, битка и борба од оне коју воде међународна заједница и злогласни Хашки трибунал.

Аутор књиге, историчар Бојан Димитријевић рекао је раније Срни да су основ за истраживање Младића чиниле радне биљежнице које је генерал водио и које покривају цијели ратни период, а користио је и изворе војних архива, посебно Архива документационог центра о домовинском рату из Загреба, гдје је грађа из периода генераловог командовања у Книнском корпусу.

Димитријевић каже да је, проучавајући грађу, стекао утисак да је Младић био узоран официр који је у специфичним околностима рата дао највише што је могао.

"У суштини, у књизи је ново постављање Младића у једну нормалну, рекло би се, историографску призму, јер углавном њега тумачи, који су му ненаклоњени, сагледавају кроз догађаје у Сребреници и у суштини понављају оно што је пресуда Хашког трибунала", рекао је Димитријевић.

Издавање књиге "Командант" подржао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а штампана је у 7.000 примјерака и већ је у продаји у Србији и Републици Српској, гдје за њу влада интересовање.

Извор: СРНА