latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:13 | Аутор: РТРС

Нови позив "БХ гасу" на компромис да се избјегне прекид испоруке

Директор предузећа "Сарајево-гас" из Источног Сарајева Славо Крајишник позвао је још једном руководство "БХ гаса" да прихвати компромисно рјешење како би се спријечило да крајем идуће седмице грађани Источног Сарајева и Сарајева остану без гаса.
Славо Крајишник - Фото: СРНА
Славо КрајишникФото: СРНА

"Очигледно је да се иде ка обустави транспорта и ако дође до тога, сви остајемо без гаса - и Сарајево, али и Источно Сарајево, јер је то огроман проблем и за једне и за друге. Врло сам свјестан шта то може произвести, али тражим разумијевање", рекао је Крајишник новинарима.

Он је нагласио да су проблеми са "БХ гасом" интензивирани у протекле три године, те да је спреман да учини све да буде спријечена обустава транспорта природног гаса крајем идуће седмице.

Крајишник је подсјетио да је управо то наведено у допису који је "Сарајево- гас" 31. јануара упутио "БХ гасу", Министарству за спољну трговину и еконмске одонсе БиХ, Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Министарству за енергетику Федерације БиХ и Влади Кантона Сарајево.

Обавјештење о прекиду транспорта природног гаса гасоводом Каракај /Зворник/ - Сарић /Кладањ/ упућено је и Секретаријату енергетске заједнице у Бечу, Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске, "Гас-промету" са Пала, те предузећима "Србија гас" и "Сарајево гас".

"`БХ гас` је по цијени која је важила до доношења цијене од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске уплатио дуговање од 2015. године до краја 2017. године. Међутим, то не рјешава проблем јер је уплаћено по цијени која није важећа и ниједним анексом није потврђена", појаснио је Крајишник.

Он истиче да проблем и даље остаје јер није уговорно покривено рјешење за протекли период и да је потребно и даље радити на усаглашавању.

"Ми смо званично изнијели приједлог протокола да бисмо ријешили период од 2015. до 2018. године, тако што би та цијена била између старе и цијене коју је одредила Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске", рекао је Крајишник, напомињући да је и у том случају ријеч о привременом рјешењу којим се одгађа обустава транспорта гаса, те омогућава наставк преговора.

Крајишник каже да је скептичан да би могло доћи до договора, истичући да је суштина проблема што "БХ гас" не признаје надлежност Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.

"Они желе регулаторну комисију на нивоу БиХ. Међутим, проблем је што те комисије нема и у току су разговори да се донесе закон о регулатору за гас на нивоу БиХ. Управо зато је Секретаријат енергетске заједнице из Беча увео санкције БиХ", рекао је Крајишник, напомињући да не жели расправљати о надлежностима других институција.

Он је поручио да компанија на чијем је челу мора да се понаша у складу са законима и регулативама које су за њу надлежни.

"Ми послујемо у Републици Српској.` БХ гас` користни наше услуге и морамо се понашати према законима који важе за нас. `БХ гас` има начин да одређује цијену за транспорт и њима су надлежни федерално Министарство енергетике и Влада ФБиХ", прецизирао је Крајишник.

Он је појаснио да у овом тренутку нема регулативе која питање транспорта гаса везује за ниво БиХ и "Сарајево-гас" не може чекати доношење регулативе на нивоу БиХ и транспортовати гас.

"Цијена транспорта гаса и по новом и по старом начину обрачуна најнижа је на путу од Русије до Сарајева. `БХ гас` у Кладњу са свим покривеним трошковима има цијену такву да у Сарајеву има разлику од 100 КМ на 1.000 метара кубних гаса. То је 50 пута више него што ми тражимо према овом протоколу од 0,2 фенинга за метар кубни гаса", навео је Крајишник.

Он је нагласио да је цијена транспорта гаса у Требињу урађена у отвореном поступку и сви су у могућности да упуте примједбу.

"Ми не знамо како `БХ гас` формира цијену. Ми `БХ гасу` не плаћамо директно цијену транспорта, него куповањем гаса од кантоналног предузећа за дистрибуцију `Сарајево-гас` урачуната нам је та такса, тих 10 феннинга за транспорт од Кладња до Сарајева. Дакле, и ми плаћамо ту таксу", додао је Крајишник.

Проблеми између "Сарајево-гаса" и "БХ гаса" трају око три године. Настали су 1. априла 2015. када је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске донијела рјешење којим се у отвореном поступку "Сарајево-гасу" одређује цијена транспорта гасоводом од седам КМ на 1.000 метара кубних гаса.

"Сарајево-гас" предложио је јуче компромисно рјешење у виду протокола које предвиђа повећање цијене за двије КМ за 1.000 метара кубних, што је утицај на крајњег корисника од 0,2 фенинга по метру кубном гаса.

Извор: СРНА