latinica  ћирилица
09/02/2018 |  14:23 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Деградација пољопривредног земљишта у Српској

Лијевче поље, Семберија и подручје Херцеговине најугроженија су подручја у Републици Српској према индикаторима и трендовима деградације земљишта, закључено је на радионици о овој проблематици, коју је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Министарство пољопривреде - радионица - Фото: СРНА
Министарство пољопривреде - радионицаФото: СРНА

Током радионице посвећене достизању неутралности деградације земљишта у Српској, предложен је низ мјера из области шумарства, пољопривреде и водопривреде, са јасно утврђеним приоритетима до 2030. године, саопштено је из Министарства пољопривреде.

У саопштењу се наводи да Влада, посредством ресорног министарства, спроводи низ мјера за унапређење и чување земљишних ресурса.

"Те мјере су пошумљавање, имплементација пројеката наводњавања, сређивање канала и насипа, те директне подстицајне мјере, као што су финансирање одређивања плодности пољопривредног земљишта, регресирано гориво и друге агротехничке мјере", истакли су у Министарству.

Осим представника Министарства пољопривреде, радионици су присуствовали и представници Министарства индустрије, енергетике и рударства, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Шумарског и Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци, Завода за статистику и Републичког хидрометеорлошког завода.

Извор: СРНА