latinica  ћирилица
09/02/2018 |  09:59 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Преминуо Небојша Глоговац

Телевизијски и позоришни глумац Небојша Глоговац преминуо је у 49. години живота послије краће болести.
Небојша Глоговац (Фото: Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Небојша Глоговац (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Глоговац је прије 10 дана хитно примљен у Институт за онкологију.

Глоговац је рођен 30. августа 1969. у Требињу, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац. Породица је из Требиња преселила у Опово, а потом у Панчево, гдје је Небојшин отац постао прота 1977. године.

Године 1987. Глоговац је имао малу улогу школског друга Слободана Попадића у тада популарној серији "Бољи живот", а након завршене средње школе уписао је студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након двије године студија предомислио се и 1990. године уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности, у класи професора Владимира Јевтовића.

Познат је по бројним улогама на телевизији и у позоришту за које је добио домаћа и међународна признања. Једна од његових последњих улога била је у ТВ серији "Немањићи - Рађање краљевине".

Неке од улога које ће остати упамћене су у остварењима "Буре барута", Небеска удица", "Муње", "Кад порастем бићу кенгур", "Клопка", "Хадерсфилд", "Бранио сам Младу Босну", "Кругови"...

Играо је у серијама "Породично благо", "Мој рођак са села", "Вратиће се роде", "Војна академија", "Равна гора", "Убице мога оца".

Од 1996. године био је члан Југословенског драмског позоришта гдје је одиграо низ запажених улога.

Важио је за једног од најбољих регионалних глумаца, био је добитник бројних награда и признања.