latinica  ћирилица
08/02/2018 |  22:20 | Аутор: РТРС

Човић-Пленковић: Динамизирати процес интегрисања БиХ и ЕУ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, хрватски премијер Андреј Пленковић и министар иностраних послова Хрватске Марија Пејчиновић Бурић нагласили су на састанку у Загребу потребу динамизирања процеса интегрисања БиХ у складу са новоусвојеном стратегијом проширења ЕУ, која БиХ поклања посебну пажњу.
Загреб: Човић, Пленковић и Бурић - Фото: СРНА
Загреб: Човић, Пленковић и БурићФото: СРНА

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су саговорници истакли да само чланством у ЕУ и НАТО БиХ може раскинути с негативним насљеђем прошлости које оптерећује њено функционисање.

Стратегија је, како се наводи, важан подстицај и велика прилика за предузимање даљих структуралних реформи, које се у БиХ могу остварити само заједничким напорима свих њених конститутивних народа и осталих грађана, те сарадњом њихових политичких представника.

Пленковић је рекао да је напоменуо да је БиХ специфичног уређења, састављена од три конститутивна народа - Хрвата, Срба и Бошњака, у којој њихова пуна равноправност у заједници с другима представља темељ заједничке будућности.

У саопштењу се додаје да је закључено да је приоритет снажно убрзати процес европских интеграција да би се односи у БиХ нормализовали и обновио реформски моментум, те успоставила институционална једнакост хрватског народа с остала два народа.

Пленковић је истакао да ће Хрватска остати трајно привржена начелима Дејтонског мировног споразума, активној подршци и промоцији евроатлантске перспективе БиХ, с којом жели да настави да гради искрене пријатељске и добросусједске односе.

Човић је упознао Пленковића о статусу проблематике неопходних измјена Изборног закона.

"Јасно је наглашено да Хрвати, као један од три конститутивна народа, носилаца уставности и власти у БиХ, морају имати гаранције да ће кроз процес слободних и демократских избора моћи изабрати своје политичке представнике, те их тиме директно овластити да их представљају и у њихово име суодлучују о свим важним питањима заједно с представницима друга два народа", додаје се у саопштењу.

Он је изнио јасан став да се то посебно односи на тијела колективног представљања која јасно одражавају тронационалну конституцију БиХ, те додао да су за хрватски народ у БиХ прихватљиве само оне измјене изборног законодавства које јасно дефинишу и утврђују начин избора у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента Федерације БиХ у складу с начелом легитимног представљања, као тијела која су израз конститутивности, равноправности и демократске политичке воље сва три народа.

У том погледу, како се наводи, сви проблеми у вези с изборним законодавством који оптерећују односе у БиХ и њено кретање према ЕУ морају бити ријешени у духу Дејтонског мировног споразума, Устава БиХ и трагом обавезујућих одлука Европског суда за људска права.

Извор: СРНА