latinica  ћирилица
08/02/2018 |  13:26 | Аутор: РТРС

Владика Григорије потписао "Платформу за мир"

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије потписао је у Требињу Платформу за мир, у име Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини, односно у име свих вјерских заједница и цркава у БиХ.
Међурелигијско вијеће (фото:tacno.net) -
Међурелигијско вијеће (фото:tacno.net)

Овај документ потпосан је током свечаног отварања петог симпосиона "Теологија у јавној сфери", који организује Центар за философију и теологију Требиње.

Платформа за мир је документ креиран у форми декларације и развијен као резултат интезивног рада мировног пројекта ПРО-Будућност. У свом излагању које је назвао “Између пасивног прокламовања и активног дјеловања“ епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије образложио је став Међурелигијског вијећа који је одлучио да подржи Платформу за мир.

“Они који говоре о миру често ни сами не вјерују у оно што пропагирају и за шта се залажу. Да бисмо дошли до истинског мира, мир не може и не смије бити само ријеч на нашим уснама. Као што мир не смије бити лажан, и борба за мир не може и не смије бити лажна већ треба да произилази из истинског вјеровања и добре намјере. Они који се одлуче борити за мир, треба да знају да ће у тој борби и на том путу који су изабрали бити и нападани и исмијавани, али истински мир је једина опција за ове просторе. Ако не будемо радили на разумијевању и помирењу, живота неће бити ни за оне који су отишли негдје да би се овдје вратили, као ни за нас који смо остали овдје, јер ничега неће бити ако будемо стрепили од нових сукоба и покоља“, казао је епископ Григорије.

Извор: Агенције