latinica  ћирилица
08/02/2018 |  12:27 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

У Требињу отворен симпосион "Теологија у јавној сфери" (ФОТО)

У Требињу је почео пети годишњи симпосион "Теологија у јавној сфери", који је окупио теологе и стручњаке из различитих сфера живота, који ће у наредна три дана говорити о актуелним темама из различитих области.
Требиње: Симпосион "Теологија у јавној сфери" - Фото: СРНА
Требиње: Симпосион "Теологија у јавној сфери"Фото: СРНА

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да треба радити на међусобном разумијевању и помирењу, јер у супротном "живота неће бити не само за оне који су отишли, већ ни за оне који су остали, а ни за било кога ко је иоле нормалан".

"Ако не будемо радили на разумијевању и помирењу, сви ћемо на крају бити приморани да узмемо кофер у руку и да напустимо ову земљу у којој напор и прегалаштво неће имати никаквог смисла и сврхе све док будемо стрепили од неког новог рата и покоља", навео је владика Григорије.

Он је рекао да "закржљала економија" није једини узрок одласка људи из БиХ, нити је снажна економија разлог који би их у томе могао спријечити, већ да је услов свих услова - мир.

Према његовим ријечима, борба за мир, слободу и нормалан живот не може се спровести у дјело без спремности на жртву.

Он је навео да се током посљедњих година борио за међувјерско и међунационално помирење и размијевање, али да му је то замјерано.

"Годинама ми је моје настојање на помирење и зближавању Требиња и Дубровника спочитавано и замјерано, чак сам бивао изложен подсмијеху због опредијељености за помирење с градом који се налази у нашем најближем сусједству", рекао је владика Григорије, додавши да се тим који су са подсмијехом посматрали његове напоре да успостави какав-такав дијалог између ова два града, није гадило дубровачко море и сунце, нити другима требињски сир.

Директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић истакао је да су симпосиони који се одржавају у Требињу, њихови учесници, избор тема, трајање и организација доказ да гдје има вјере има и љубави, те да ту нема страха.

Требиње: Симпосион "Теологија у јавној сфери"

"Онај ко се не боји, сигурно побјеђује", нагласио је Давидовић, додавши да само онима који су окренути ка вјери и љубави, Бог је упутио чисту, јасну и најмоћнију икада изречену поруку над порукама "Не бој се, човјече".

"Ако знамо да је ова порука јача од оне коју су силници изопачили у - "Не бој се никога, па ни Бога", онда смо у стању да мијењамо зло овоземаљског свијета", поручио је Давидовић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић оцијенио је да је симпосион постао потреба не само овог града и Херцеговине, него укупне научне мисли у региону.

"Овакав научни скуп показује се незаобилазним и зато што се овдје размијењују мишљења, стичу нова знања, ствара могућност за боље разумијевање", рекао је Петровић.

Он је истакао да сви морају направити корак једни ка другима - корак препознавања и разумијевања уколико желимо да помогнемо једни другима.

"Зато смо захвални Епархији захумско-херцеговачкој и приморској на храбрости и досљедности да отвори овај својеврсни дијалог и да, на тај начин, упути поруке мира и заједништвамеђу различитим народима и вјерама", рекао је Петровић.

Обраћајући се учесницима скупа предсједник Центра за философију и теологију у Требињу Владан Перишић истакао је да непосредни сусрет са другима често може бити отрежњујући, али и обогаћујући.

"И управо то је задатак ових сусрета. Основни смисао дијалога и јесте да кроз размијену мишљења и процјену аргумената учесници уче једни од других и тако се мијењају, развијају и напредују", рекао је Перишић.

Требиње: Симпосион "Теологија у јавној сфери"

Првог дана симпосиона биће одржане панел дискусије "Умјетност и канон: између аутентичног ропства и /не/аутентичне слободе" и "Изазов клерикализма у Цркви", о којој ће разговарати професор Томас Бремер са Католичког богословског факултету у Минстеру /Њемачка/, игуман манастира Житомислић Данило Павловић и Александар Ђаковац са Православног богословског факултета у Београду.

Од 19.00 до 20.00 часова предвиђено је отварање изложби "Стаклена башта" и "Алергија".

Извор: СРНА