latinica  ћирилица
08/02/2018 |  10:07 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Сарајево: Приведено 15 лица због прања новца

У наставку полицијске акције "Задруга" на подручју Кантона Сарајево приведено је 15 лица, од којих је двоје задржано у притвору због сумње да су починили кривична дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлаштења и прање новца.

У притвору су задржани Омар Лачевић и Габријел Делић, а након саслушања су пуштени на слободу Сеад Тутић, Данијел Буразоровић, Недим Стамбол, Мујо Бублин, те Анила Гајевић, Виктор Кљајић и Мухамед Гајевић.

Након саслушања пуштени су и Ибрахим Каравдић, Шефика Махмутовић, Самија и Аднана Хељић, Фарук Мемић и Сакиб Ефендић, јавио је портал Кликс.

Јуче је претресено 12 локација, а акција се наставља.

Акција "Задруга" почела је крајем јануара и тада је ухапшено 12 лица, а за њих девет одређен је једномјесечни притвор. Ријеч је о Ениси и Санелу Ђалићу, Хусеину Боришићу, Аднану Карахасану, Нихаду Билићу, Салихи Дервишевић, Хадису Кустури, Алији Кадрићу и Рамизу Дураковићу.

Притвор им је одређен због опасности од утицаја на свједоке, прикривање доказа и опасности од понављања кривичног дјела, док је за Енису Ђалић, Боришића и Дураковића притвор одређен и због опасности од бјекства јер имају држављанство Црне Горе.

Осумњичени Ениса и Санел Ђалић, власници Агенције за посредовање при запошљавању Еслидер и Лидинг терете се да су од 2010. до 2018. године организовали криминалну групу која је склапањем фиктивних уговора о запослењу редовних студената и ђака опрала више десетина милиона марака.

Као вође ове групе, према наводима Тужилаштва, брачни пар Ђалић регистровао је ове агенције у оквиру којих су наводно фалсификовали увјерења с факултета и тако приказивали да имају кандидате за запошљавање.

Потом су с осталим осумњиченим потписивали уговоре о пружању услуга на имена студената и ђака, након чега су други осумњичени путем својих фирми уплаћивали новац на рачун агенција.

Тужилаштво тврди да је брачни пар Ђалић тај новац скидао с рачуна фирме и враћао осумњиченима, уз провизију од осам до 10 одсто, односно прали су новац. На овај начин лица су избјегавала плаћање пореза, као и осталих дажбина.

Сумња се да су на овај начин за себе прибавили више од 40 милиона КМ, те оштетили буџет за готово 30 милиона КМ.

Извор: СРНА