latinica  ћирилица
08/02/2018 |  08:10 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Владика Григорије потписао Платформу за мир

Платформа за мир је документ креиран у форми декларације и развијен као резултат рада мировног пројекта ПРО-Будућност.
Владика Григорије - Фото: РТРС
Владика ГригоријеФото: РТРС

Из ове организације је речено да је ово први пут да су наведени документ директно подржали и представници вјерских заједница и цркава у БиХ.

Након потписивања Платформе, владика Григорије је истакао да ће нам све бити узалуд ако не буде мира.

"Врло често ми помињемо те крупне ријечи мир, слобода, љубав, али то не смије да остане само на уснама, морају постати трептај нашег бића и оне морају бити цјелокупно наше биће и испунити нас једним осјећањем да морамо нешто да чинимо у том правцу. То је била моја идеја и због тога сам потписник ове платформе, а на Међурелигијском вијећу су подржали ту идеју", истакао је владика Григорије.

Додао је да сви требају кренути у том правцу, а нарочито људи у медијима, како каже, требали би да избаце било какав говор мржње или говор који није у правцу мира, а да подстакнемо говор и дјелање у правцу мира.

Платформу за мир је до сада потписало преко 60 начелника из БиХ, а међу потписницима је и Град Требиње. Осим тога овај документ, како је речено, усвојен је и у Савјету министара БиХ, а прихватила га је и Заједничка комисија за људска права оба дома Парламента БиХ.

 

Извор: Агенције