latinica  ћирилица
06/02/2018 |  20:46 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Репати паук заробљен у 100 милиона година старом ћилибару (ВИДЕО)

Створење слично пауку, с дугим репом, откривен је у ћилибару које потиче из Мјанмара и датира из времена од прије 100 милиона година.
Паук стар преко 100 милиона година пронађен у ћилибару (Фото: University of Kansas) -
Паук стар преко 100 милиона година пронађен у ћилибару (Фото: University of Kansas)

"Било је много ћилибара који су долазили из сјеверног Мјанмара, а интерес за њега је порастао прије десетак година када је откривено да ћилибар потиче из периода Креде", рекао је Паул Селден, палеонтолог на Универзитету Канзас и аутор студије о древним пауцима.

"Сви инсекти пронађени у том ћилибару били су много старији него што смо мислили", рекао је Селден у интервјуу.

Откриће је објављено у понедјељак у чланку часописа Натуре Ецологy & Еволутион од стране међународног тима истраживача из Сједињених Држава, Кине, Њемачке и Уједињеног Краљевства.

Према студији, створење дијели многе сличности с модерним пауковима, укључујући шаке, осам ногу и жлијезде за производњу свилених нити. Оно такође има дугу заставу, или реп, на стражњој страни, што се обично не виђа међу модерним пауковима.

Овај древни паук има малено тијело, дуго само 2,5 милиметара, а реп је готово двоструко већи од дужине тијела.

"Било којој врсти, дуги и танки дијелови тијела имали су улогу антене како би осјетили ствари у околини", рекао је Селден.

Како је објавила Синхуа, репати паук, који је назван Химераракне по немани Химери из грчке митологије, документује кључну прелазну фазу у еволуцији паука.

Прије тога, Селден и његове колеге пронашли су сличне инсекте из много старијих девонијских и пермских раздобља.

"Зато је ово ново откриће стварно занимљиво, осим чињенице да је много млађе - чини се да је то средњи облик. У нашој анализи, он долази између оних старијих, код којих се нису развиле паучинасте брадавице, и модерних паукова који немају реп", додао је. Селден.