latinica  ћирилица
02/02/2018 |  16:16 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Клиници за онкологију у УКЦ Српске дониран ЕКГ апарат (ВИДЕО)

Пацијенти Клинике за онкологију у Бањалуци од данас ЕКГ дијагностику могу да обаве и на овом одјељењу. Апарат је набављен захваљујући донацији Удружења жена обољелих од рака дојке "Искра". Ово је била и посљедња жеља некадашње предсједнице овог удружења, Азре Икаловић да новац намијењен за куповину цвијећа за њен покоп буде дониран у хуманитарне сврхе.
Искра - донација - Фото: РТРС
Искра - донацијаФото: РТРС

Два мјесеца након што је преминула Азра Икаловић, њен хумани рад настављају чланице удружења "Искра", које су прикупљеним новцем бањалучком одјељењу онкологије успјеле да обезбиједе пријеко потребан ЕКГ апарат.

"Наравно да смо ми као породица поносни што је Азра успјела да чак и постхумно уради још једно добро дјело", истиче Игор, син Азре Икаловић.

"Јер она је била велики хуманитарац, и послије смрти она је ту са нама", рекла је Сузана Кекић, предсједница удружења обољелих од рака дојке "Искра".

Пацијентима одјељења онкологије, ЕКГ апарат омогућиће прегледе које су до сада морали обављати на другим одјељењима.

"Хемотерапија, посебно савремена биолошка терапија која се даје код карцинома дојке је кардиотоксична и непопходно је да се уради ЕКГ. Када се догоде неке нежељене реакције, опет је потребан ЕКГ налаз и друге претраге", нагласила је Зденка Гојковић, начелник Клинике за онкологију УКЦ Српске.

"Госпођа Икаловић заједно са удружењем се изборила да жене имају најбољи третман у БиХ и Српској. Добро је да поред борбе против болести њен рад има и овакву димензију", похвалио је Ненад Стевандић, замјеник директора УКЦ Српске.

Удружење жена обољелих од рака дојке "Искра", борбу и даље наставља, те настоји да подигне свијест жена о редовном прегледу и раном откривању рака дојке, захаваљујући којој је болест у потпуности изљечива.