latinica  ћирилица
30/01/2018 |  13:36 | Аутор: РТРС

Проблеми са сном могу бити знак једне болести

Проблеми са сном и навика поподневног дријемања могу да буду рани знаци Алцхајмерове болести, показало је ново истраживање спроведено на мишевима и људима.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Ноћи без сна и спавање дању су тешкоће са којима се сусрећу обољели од Алцхајмера. Поремећен дневни ритам често изазива конфузију и анксиозност код људи.

Проблеми са сном типични су и код људи у старијем добу. Нова студија је показала да се код старијих особа који не показују знаке когнитивног оштећења, али имају проблема са сном, акумулирају амилоидни протеини у мозгу.

Испитаници који су имали редован сан и нису били склони дневној дремци, имали су мање амилоидних протеина у мозгу, који повећавају вјероватноћу за настанак Алцхајмерове болести.

Стручњаци до сада ову болест најчешће откривају на основу снимака мозга. Уколико би се установили конкретни симптоми који доводе до настанка Алцхајмера, постојала би велика могућност да се избјегне деменција.

Ако до настанка болести заиста доводе поремећаји у спавању, пацијенти са овим проблемом били би савјетовани како да те своје навике промијене прије него што се болест јави.

"Не желим да плашим људе тиме да ће, уколико се често буде током ноћи, имати Алцхајмерову болест“, рекао је коаутор студије доктор неуролог Ерик Мусек са Универзитета Вашингтон.

Неке промјене код сна су карактеристичне код старијих људи.

"Требало би да ускладите сан колико год је то могуће. Увијек говорим својим пацијентима да не користе електричне уређаје ноћу, да спавају у мрачној просторији и не гледају ТВ из кревета".

"Будите активни ујутру. Изађите напоље на дневно свјетло. Имајте квалитетан доручак који помаже синхронизацију вашег сата", додаје Мусек.

Извор: Б92