latinica  ћирилица
30/01/2018 |  08:06 | Аутор: РТРС

Ризик од инфаркта већи код старих који су пребољели грип

Код пацијената који су пребољели грип изгледи да након тога добију срчани удар већи су чак шест пута, резултати су истраживања. Ризик од срчаног удара посебно је изражен код особа у трећем животном добу.
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

"Истраживања су значајна јер упућују на важност вакцинације, због доказане повезаности између инфлуенце и акутног инфаркта миокарда", рекао је главни аутор студије Џеф Квонг, научник Института за клиничке компаративне науке и јавно здравље из Онтарија у САД.

Студију је, у сарадњи са колегама, спровео на готово 20.000 пацијената из Онтарија, код којих је у лабораторији потврђена инфекција грипом у раздобљу од 2009. до 2014. године.

Опасност од оболијевања највећа је у првој недјељи након инфекције, нарочито када је ријеч о особама у трећем животном добу, као и код пацијената који су већ имали срчани удар. И остали вируси, који изазивају респираторне болести, могу резултирати опасношћу од инфаркта миокарда, али не у толикој мјери као након преболованог грипа.

Раније студије доводиле су у везу грип, срчана обољења и смртни исход.

"Учесталост срчаних удара највиша је зими", подсјетио је Квонг, уз објашњење да респираторне инфекције повећавају могућност стварања крвних угрушака, као и упала, и да оштећују крвне судове, што објашњава повећан ризик од појаве кардиоваскуларних болести.

Квонг је позвао на "доношење међународних смјерница чија сврха је вакцинација против грипа свих особа које спадају у ризичну групу, од могућег срчаног удара".

Он је позвао и све особе из поменуте групе да предузму мјере опреза и спријече развој респираторних инфекција, нарочито грипа, притом водећи рачуна о редовном прању руку, као и о вакцинацији.

Извор: Б92