latinica  ћирилица
23/01/2018 |  11:21 | Аутор: РТРС

Научници: Путин посједује златан ген

Хорор трогодишње опсаде Лењинграда од стране нациста током Другог свјетског рата оставио је посљедице на гентски код грађана Санкт Петербурга, укључујући и руског предсједника Владимира Путина који је рођен само неколико година након окупације.
Владимир Путин - Фото: Screenshot/YouTube
Владимир ПутинФото: Screenshot/YouTube

Сви ужаси нацистичке опсаде Лењинграда: 872 дана глади и зиме

Да није обична научно-фантастична претпоставка или теорија доказ је и филм Blockade Blood, Genetics у режији Елеоноре Лукианове који су 18. јануара гледали званичници из Министарства културе, Думе, као и ветерани Другог свјетског рата.

Окупација Лењинграда од стране њемачких и финских снага током Другог свјетског рата трајала је 872 дана током које су становници прибјегавали најјезивијим начинима да опстану - јели су пацове, сопствене љубимце, па чак и љепило да би преживјели, а важну улогу имало је донирање крви војницима повријеђеним у борби са нацистима. Од почетка нацистичке инвазије на Совјетски савез 22. јуна 1941. године, па до краја те године, 25.865 људи је дало крв за повријеђене војнике у замјену за мало хране.

С обзиром на то да је креирана посебна крвна супстанца која је садржала 10 процената нулте крвне групе грађани данашњег Санкт Петербурга имају "златан ген" - тачније генетску мутацију која их чак, према мишљењу психолога, обједињује у исту психолошку бихејвиоралну групу.

Питате се како се тај ген манифестује?

Како се наводи у филму, становници са овим (супер)геном имају "много већу одговорност за оно што се догађа у земљи и граду". Као најсвјетлији примјер наведен је и руски предсједник Владимир Путин који је рођен 1952. неколико година након окупације. И њему је ово врло болна тема, а више пута је јавно говорио и писао о члановима породице које је током опсаде изгубио, укључујући и свог старијег брата.

Приче о "златном гену" потврдило је и истраживање Института за гинекологију и акушерство у Санкт Петербургу. Још прије неколико година анализирали су групу људи која је преживјела окупацију и пронашли су три генетске мутације које се повезују са ефикаснијим метаблизомом код људи који гладују.

Генетичар Стивен О`Брајен рекао је да су проналасци Института "фасцинантни", али је упозорио да је мали узорак преживјелих учинио резултате "много тежим за интерпретацију".

Ипак, Руси су цијелу ову причу добро искористили за величање Владимира Путина као суперчовека, а за његове авантуристичке подвиге и необјашњиву снагу у 65. години изгледа да коначно имају објашњење.

Извор: Б92