latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:14 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Основна школа у Гацку у новом руху (ВИДЕО)

Основну школу у Автовцу код Гацка похађа 113 ученика од првог до деветог разреда и то је највећа подручна школа у источној Херцеговини.
Основна школа - Гацко - Фото: РТРС
Основна школа - ГацкоФото: РТРС

Приводи се крају замјена комплетне столарије на школској згради, па ће услови за извођење наставе бити знатно бољи. Ипак, преостало је још доста посла да се дотрајала зграда у потпуности санира.

Постојећа школска зграда у Автовцу изграђена је 1968. године, и од тада није било значајније грађевинске обнове. Уведено је централно гријање, али уз дотрајалу столарију није било значајнијег ефекта. Недавно је општина Гацко издвојила 35 хиљада марака за замјену врата и прозора, па је друго полугодиште почело у знатно бољим условима.

Никола Милинковић, директор ОШ "Свети Сава " Гацко истиче да је ово прва значајнија инвестиција у школу, али да ће гледати да раде даље.

Сличног је мишљења и Радојица Антуновић, замјеник начелника општине Гацко који додаје да су замијењени сви прозори и вањска врата, те да је остало још неколико дана посла, али настава неће бити ометана.

У школи ради пет учитељица, а предметни наставници долазе из матичне школе из Гацка. Иако је ово најбројнија подручна школа у Херцеговини, и овдје број ученика опада, дијелом и због лоших услова.

Ученица ове школе Жељка Антуновић сматра да је реновирањем школе сада боље стање, треба још доста тога да се уради, али нека се почело са радом.

Наредна инвестиција требало би да буде замјена крова и санација фискултурне сале. Из општине кажу да ће обезбиједити дио средстава, али се очекује и помоћ ресорног министарства.