latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:13 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

У селу Копривна код Оштре Луке поносни на све већи број дјеце (ВИДЕО)

Село Копривна код Оштре Луке, смјештено на самој ентитеској граници Републике Српске и Федерације БиХ, једна је од малобројних мјесних заједница у Српској у којој се сваке године повећава број ученика.
Оштра Лука: Повећан број ученика - Фото: РТРС
Оштра Лука: Повећан број ученикаФото: РТРС

Дотрајала сеоска школа, Основна школа "Десанка Максимовић", коју ове школске године похађа тридесетак ученика, биће обновљена, захваљујући донаторским средствима Владе Србије, од педесет хиљада евра.

У времену све чешће појаве "бијеле куге", у селу Копривна код Оштре Луке, поносни су на све већи број дјеце. Захваљујући порасту наталитета, ова подручна основна школа, сваке године биљежи повећање броја ученика. Ове школске године школу је уписало 26 ученика. Наставу похађају и српска дјеца из села у сусједној Федерацији БиХ.

Данило Благојевић из села Подлуг, општина Сански Мост прича да је његово мјесто од школе удаљено шест километара.

"Мој тата ме прво вози, па онда тате мојих другара. И никада не пропустамо наставу", истиче Данило.

Била је санација овог школског објекта, али је дотрајало много тога, од столарије, санитарног чвора до фасаде.

Данило каже да би било добро да се у школи реновира тоалет.

Јована Грујичић, ученица ове школе из села Копривна, општина Оштра Лука наводи да у женском и мушком тоалету нема гдје да се оперу руке, само у учитељском има.

"Услови у школи су задовољавајући. Значи, у сваком случају би било добро да се уради нешто по питању столарије, санитарог чвора, подова и изолацију уопште", каже Александра Деспот, професор разредне наставе у ОШ "Десанка Максимовић" Копривна.

Захваљујући донацији Владе Србије од педесет хиљада евра, ускоро почиње обнова ове школе. Охрабрује и процјена да ће школа и наредних година имати све већи број ђака.

Директор Основне школе „Десанка Максимовић“ Оштра Лука Љубомир Вулин истиче да капацитет остаје исти, те да имају  тренутно три учионице, које су у функцији и које се користе.

"Ту су и зборница, мокри чвор, остава итд. То је довољно простора. Једино што је неуслован објекат у оваквом стању у каквом су сада налази, није баш условно за наставу", додаје Вулин.

Драган Мастикоса, замјеник начелника Оштре Луке процјењује да ће за пет година од првог до петог разреда бити 46 ђака.

"У вези с тим смо ми ове године номиновали једах пројекат јер смо добили средства од Владе Републике Србије у висини од 50 хиљада евра", казао је Мастикоса.

Подручна основна школа у селу Копривна, изграђена је прије 64 године.