latinica  ћирилица
22/01/2018 |  11:15 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Турска војска у Сирији успоставила базу

Оружане снаге Турске заузеле су 11 положаја сиријских Курда у провинцији Африн и успоставиле базу за наставак операције "Маслинова гранчица", јављају турски медији.
Турски војници у Сирији - Фото: ТАНЈУГ
Турски војници у СиријиФото: ТАНЈУГ

Турска војска, заједно са припадницима опозиционе Слободне војске Сирије", јуче је првог дана копнене операције у Африну, заузела укупно 11 села и узвишења и продрла у провинцију Африн са њене сјеверне, сјеверозападне и западне стране.

Улазак турске војске у Африн услиједио дан након што је Турска покренула ваздушне ударе у том региону, гађајући снаге курдских Јединица за заштиту народа које имају подршку САД.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је да ће турске снаге брзо завршити операцију у Африну, истакавши да је Турска ријешена да ту област очисти од Јединица за заштиту народа, коју Анкара сматра терористичком групом.

Турски премијер Бинали Јилдирим је раније изјавио да Турска намјерава да створи "безбједносну зону" од 30 километара дуж границе са Сиријом у провинцији Африн и да Слободној сиријској армији, коју подржава Анкара, тамо обезбиједи контролу над 10.000 квадратних километара територије.

Извор: Танјуг