latinica  ћирилица
22/01/2018 |  11:06 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Радници зеничке Жељезаре почели штрајк глађу

Више од 300 радника Жељезаре Зеница данас је ступило у штрајк глађу с намјером да приволи власника - Владу Федерације да испуни обећања која су им дата отварањем стечајног поступка.
Радници Жељезаре Зеница (фото:J. Alibegović) -
Радници Жељезаре Зеница (фото:J. Alibegović)

Након што су у неколико наврата блокирали магистрални пут М-17 и улаз у Зеницу, радници Жељезаре данас су одлучили да штрајком глађу покушају натјерати Владу ФБиХ да испуни оно што им је обећано.

Предсједник Синдиката радника Жељезаре Зеница, Авдија Халиловић, рекао је да су до сада 27 пута разговарали са министром и представницима Владе ФБиХ ради рјешавања проблема, али да никаквих помака нема.

"Ово је једина опција која нам је преостала. Затварали смо путеве, одржавали састанке, направили договоре, а ништа нам нису испунили. Стечај је покренут, а обећано нам је да ће Жељезара, исхрана и грађевинска оператива потписати уговор с Миталом. Међутим, од тога нема ништа, а ако је тако, ми хоћемо наших 13 плата, увезивање стажа и отпремнине како би људи отишли на биро", истакао је он.

Радницима Жељезаре Зеница обећано је да ће бити договорена сарадња са Арселор Миталом, а на штрајк глађу одлучили су се јер, како кажу, људи немају више новца да прехране породице, нити времена да чекају.

У дирекцији зеничке Жељезаре биће одржан састанак на којем ће бити усаглашене активности на спровођењу штрајка глађу, а Халиловић је апеловао да служба Хитне помоћи буде у приправности због старосног доба и лошег здравственог стања радника који су данас ступили у штрајк.

Према његовим ријечима, штрајк ће трајати у зависности од конкретних активности Владе ФБиХ, као власника Жељезаре.

Извор: СРНА