latinica  ћирилица
21/01/2018 |  19:10 | Аутор: РТРС

СДС: Додик дао зелено свјетло за избор челника правосуђа БиХ

СДС оцијенио је као манипулацију изјаву предсједника СНСД-а Милорада Додика који функционере Савеза за промјене сматра одговорним за то што на челу Тужилаштва и Суда БиХ нема Срба јер је "управо он дао зелено свјетло" за избор Ранка Дебевца за предсједника Суда БиХ, као и раније Медџиде Кресо, те за вршиоца дужности главног тужиоца Гордану Тадић.
СДС - Фото: илустрација
СДСФото: илустрација

"И птице на грани знају да Додик контролише Високи судски и тужилачки савез /ВСТС/ преко свог кадра који је на челу ове институције, те да су се и Милорад Новковић и Милан Тегелтија нашли на позицији предсједавајућег ВСТС као његов избор", саопштено је из СДС-а.

Из ове странке позивају Додика да објасни како је могуће да су Милан Тегелтија и сви Срби у ВСТС, заједно са Хрватима у том тијелу, гласали за избор Дебевца за предсједника Суда БиХ, а не Бранка Перића који је имао најбоље референце.

"Да ли су му сметале Перићеве колумне и критике, па га је са својим стратешким коалиционим партнерима из ХДЗ елиминисао? Такође, питамо Додика, како је могуће да је у вријеме његове власти у институцијама БиХ подржао избор Медџиде Кресо на чело Суда БиХ и зашто никада ријеч критике на рачун њеног рада није изрекао?", питају из СДС-а.

У овој странци тврде да то Додик "јако добро зна и да је он тај који добрим дијелом контролише правосуђе БиХ, а ентитетско у потпуности".

"Да је другачије и да СДС и Савез за промјене имају макар миноран утицај на правосуђе, ми би од тужиоца тражили да буду немилосрдни у обрачуну са организованим криминалом и корупцијом, и сасвим је сигурно да би лопови данас били тамо гдје им и јесте мјесто – иза решетака", наведено је у саопштењу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Срби у заједничким институцијама и органима нису заступљени на многим мјестима која би требало да им припадају, што је резултат поданичке политике представника Републике Српске у власти на нивоу БиХ.

Одговарајући на питање новинара да ли мјесто главног тужиоца БиХ треба припасти Србима, Додик је рекао да је то питање за представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.