latinica  ћирилица
21/01/2018 |  10:49 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Вучић: Запошљавање и егзистенција највећи проблем Срба на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су запошљавање и егзистенција највећи проблем Срба на Косову и Метохији, али да је задовољан јер су одлучни да остану и опстану на својим огњиштиме, те обећао да ће учинити све да се тим људима помогне у будућности.
Грачаница, Александар Вучић - Фото: СРНА
Грачаница, Александар ВучићФото: СРНА

Вучић, који је завршио посјету Косову и Метохији, рекао је да је задовољан тиме што је имао прилику да разговара са људима из Ораховца, Истока, Клине, Гораждевца и многих метохијских села, те из Косовског поморавља.

Он је напоменуо да је ограничен простор за дјеловање државе на Косову и Метохији.

"Наше поље деловања веома је ограничено. Радили смо на томе да људима обезбедимо мир и у томе смо успели", рекао је синоћ новинарима Вучић послије шесточасовног разговора са Србима јужно од Ибра, вођеним у Дому културе у Лапљем селу код Приштине.

Вучић је оцијенио да су на сјеверу Косова другачији проблеми у односу на јужни дио Косова и Метохије, али да је свуда присутно да су потребни мир и рационалан приступ, разговори са Албанцима и унутрашњи разговор.

Он је нагласио да се мора водити рачуна о томе колико се плата исплаћује истим лицима, да ли та лица имају примања и из Приштине док појединци немају никаква примања. "То је наш посао за наредни период", додао је Вучић.

Предсједник Србије захвалио је људима који су у великом броју дошли у Лапље Села да га дочекају, те истакао да је посао званичника Србије да више буду на Косову, као и да се морају подстаћи привредници да више уложе на Косово и Метохију, те да се види са Албанцима шта је подједнако добро или лоше да би боље живјели у будућности.

Он је поновио да је имао тежак састанак у Косовској Митровици и да је то био најинтимнији дијалог који могу да воде Срби, те да неће избјећи ниједан састанак да раговара о Косову И метохији да би се добро чули и видјели, јер су погледи упрти у Београд.

Вучића је у Лапљем Селу дочекало неколико хиљада Срба. Његово боравак обезбјеђивала је Косовска полицијска служба.

Предсједнк Србије је истакао да држава неће имати милости према убицама једног од политичких лидера косовских Срба, Оливера Ивановића.

Извор: СРНА