latinica  ћирилица
21/01/2018 |  10:27 ⇒ 22/01/2018 | 07:28 | Аутор: РТРС

Сутра ступа на снагу забрана извоза јабука у Русију

Од сутра Руска Федерација поново уводи забрану за увоз јабука из БиХ.
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко) -
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко)

Разлог за увођење ове мјере јесте што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке поријеклом из Пољске и извозила их у Русију. Пошиљку јабука пратио је фитосанитарни сертификат који је издао фитосанитарни инспектор Брчко дистрикта.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да је пропуст код извоза јабука из БиХ у Русију нанио велику штету домаћим произвођачима, а ресорни министар Стево Мирјанић тражи од надлежних инспекцијских и других органа да покрену поступак и санкционишу одговорне у овом случају.

"Министарство осуђује поступак појединих актера у овом послу и истиче да је случај нанио велику штету домаћим произвођачима, као и угледу Републике Српске код руске фитосанитарне инспекције", саопштено је јуче из ресорног министарства.

У саопштењу се подсјећа да је у прошлој години Фитосанитарна инспекција Републике Српске издала око 1.200 фитосанитарних сертификата за пошиљке воћа и поврћа, које су извезене на руско тржиште.

"Нисмо имали случајева да је пошиљка враћена, што је најбољи доказ да је фитосанитарни надзор у Републици Српској ефикасан", наведено је у саопштењу.

Министарство тога тражи од надлежних органа и институција да изврше контроле у дијелу својих надлежности и утврде одговорност свих актера, те дјелују на такав начин, како се овакви случајеви више не би могли поновити.

Извор: СРНА