latinica  ћирилица
20/01/2018 |  21:14 | Аутор: РТРС

Турска најављује упад својих копнених трупа у Сирију

Копнене снаге Турске спровешће у недјељу "неопходне активности", зависно од развоја ситуације у провинцији Африн у Сирији, саопштио је премијер Турске Бинали Јилдирим.
Турска војска - Фото: РТС
Турска војскаФото: РТС

Турски премијер се обратио новинарима неколико сати након ваздушног напада на курдске паравојне формације у Сирији, које подржавају САД, преноси Ројтерс.

"Од сутра, зависно од развоја ситуације, наше копнене снаге ће спровести неопходне активности", рекао је Бинали Јилдирим, преноси АП.

Јилдирим је нагласио да су турски авиони у нападима уништили "скоро све" мете које су планирали.

Гранатирање провинције Африн ће се наставити, додао је Јилдирим.

Турска је раније отворила нови фронт у сиријском рату, гађајући Африн - који је под контролом Курда, што би могло да доведе до дубљих напетости између Анкаре и њеног савезника у НАТО-у, Вашингтона, наводи Ројтерс.

У међувремену је милиција сиријских Курда саопштила да им ваздушни напади Турске на регион Африн, на сјеверозападу Сирије, нису оставили други избор него да узврате.

Курдске "Јединице за заштиту народа" (ЈПГ), које уживају подршку САД, истакле су да је турска војска гађала цивилна насеља и да су убијена шест цивила и три њихова борца. У нападу су, како тврде, 13 цивила рањена, преноси Ројтерс.

"Побиједићемо ову агресију као што смо побиједили и у другим таквим нападима на наша села и градове", наводи се у саопштењу.

ЈПГ је, такође, позвала мушкарце и жене на сјеверу Сирије да им се придруже да заштите Африн, преноси Ројтерс.

Турска је своју војну операцију назвала "Маслинова граничица".

Сиријска влада осудила је турске ваздушне нападе на сиријски регион Африн, истакавши да Анкара није обавијестила Дамаск о тој војној операцији.

"Дамаск оштро осуђује ову бруталну турску агресију на Африн, који је саставни дио сиријске територије", јављају сиријски државни медији позивајући се на званични извор у Министарству спољних послова.

Извор: РТС, Танјуг