latinica  ћирилица
20/01/2018 |  19:52 | Аутор: РТРС

Препознајте знакове фобије и на вријеме потражите помоћ

Номофобија је једна од више од 250 познатих фобија, врста тјескобе које су најчешће резултат неког личног драматичног искуства, објашњава професор психологије Јурген Марграф.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Тај драматичан догађај ускладиштен је у мозгу, и неки окидачи могу да изазову и тјелесну реакцију.

Без обзира на то да ли је реч гелотофобији - страху од исмијавања, или онеирогмофобији - страху од "мокрих снова", особа која пати од фобија то тешко подноси, а може и физички да се разболи.

Фобија се класификује као болест након што се испуни неколико критеријума, каже Марграф. На примјер, када страх достигне неподношљив или једва подношљив ниво или када фобија нарушава квалитет живота.

У том случају особа би требало да потражи помоћ психотерапеута.

"Фобије се често лијече когнитивно-бихевиоралном терапијом", каже Питер Фалкај, директор Универзитетске клинике за психијатрију и психотерапију "Лудвиг Максимилијан".

Терапеут ће с пацијентом покушати да створи ситуацију која изазива тјескобу и затим је анализирати и показати могућа рјешења.

Терапија се обично комбинује с одговарајућом количином антидепресива, а врста фобије утиче на избор терапије.

Неки људи фобију успеју да савладају сами, али ако аутотерапија не да резултате, рад с искусним терапеутом најбољи је начин да овај психички поремећај не постане хроничан.

Извор: Б92,tportal.hr