latinica  ћирилица
20/01/2018 |  16:25 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Приједор: Прошле године у образовање уложено више од два милиона КМ (ВИДЕО)

У 2017. години на подручју Приједора, у образовање је уложено више од два милиона марака. Неки од пројеката још су у току. Дио новца представљају донаторска средства док је град Приједор за образовање у 2017. години издвојио више од милион марака.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Циљ је постизање бољих услова у области образовања и извођење квалитетније практичне наставе у средњим школама.

Машине за рад у дрвопрерађивачкој, металној индустрији, софтвери и рачунари, те машине за производњу, само су дио опреме која је већ у пракси донијела резултате. 

"То показују и резултати ученика који су били на такмичењима на нивоу БиХ, односно, гдје су учествовала 74 ученика. Наши ученици су на том мјесту, на том такмичењу, добили друго мјесто", рекао је професор стручних предмета у Пољопривредно-прехрамбеној школи у Приједору Горан Аничић.

Посредством Агенције за економски развој града Приједора, 435 хиљада марака уложено је у опремање кабинета практичне наставе у Машинској, Електротехничкој и Пољопривредној школи у Приједору. Ово су донаторска средства Владе Швајцарске. Дио опреме финансирала је и међународна Организација рада са 65 хиљада марака. 

"Ученици ће моћи да задовоље потребе тржишта рада и моћи ће кад се запсоле да одмах користе машине које ће бити у тим предузећима, јер им то неће бити ново", истиче директор Машинске школе у Приједору Дијана Шобот.

Посредством агенције "ПРЕДА", која је продужена рука градске управе, осим у опремање средњих школа, значајна средства су уложена и у едукацију професора, учешће на такмичењима, семинарима и другим активностима. Није изостављено ни образовање одраслих. Поједини пројекти су у току.

Координатор пројеката из области друштвене дјелатности Агенције за економски развој "ПРЕДА" Приједор Милена Гњатовић Симатовић каже: 

"Отприлике вриједност тих реализованих пројеката, односно пројеката који су у реализацији у току 2017./2018 године је око 900 хиљада конвертибилних марака".

Министарство за екологију и грађевинарство у реконструкцију приједорске Гимназије уложило је 400 хиљада марака. Боље образовање и школовање квалитетних кадрова, циљ је и Градске управе. Милионска средства у 2017. годину, за област образовања, планирана су из градске касе. За материјалне трошкове средњих школа, стипендије за средњошколце и студенте, и једнократне новчане помоћи студентима. Средства су обезбијеђена и за такмичења, екскурзије , а није изостало ни суфининасирање пројекта у основним школама. 

"Што у укупној ставци износи око милион 483 хиљаде марака, Ово што говорим је план. Није у потпуности разријешено јер нису сви стигли рачуни о овим потребама", додао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Побољшати услове школовања и на тај начин добити квалитетну и боље плаћену радну снагу, основни је циљ надлежних. Улагања у образовање на подручју Приједора неће изостати ни у 2018. години.