latinica  ћирилица
20/01/2018 |  13:07 | Аутор: РТРС

Дојчиновић: Упитан даљи извоз воћа у Русију у овој години

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је за Срну да ће забрана извоза воћа у Руску Федерацију проузроковати милионску штету домаћим воћарима, и изразио сумњу да ће у току ове године бити одобрен даљи извоз воћа у Русију.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"У Републици Српској годишње се произведе воћа вриједности 225 милиона КМ, а од тога се 30 до 40 одсто извезе за Русију. Очекујемо сада велики притисак воћа из увоза које ће проузроковати проблеме пласмана домаћег воћа на нашем тржишту. Прошла година за воћаре је била јако лоша и имали смо лош квалитет, а са ниском цијеном питање је да ли ћемо наплатити трошкове производње", навео је Дојчиновић.

Он је нагласио да су због забране извоза воћа у Русију и "због пар несавјесних људи који су одрадили тај дио посла" највише оштећени домаћи произвођачи, и додао да дио одговорности сносе и надлежне институције.

"Ту су одговорне институције које су издавале дозволе за извоз воћа трговцима који се не баве производњом воћа, а који су имали највећу зараду од тог посла. Ми већ годину и по дана упозоравамо да дозволе за извоз треба да добију само произвођачи који имају одређене количине произведеног воћа и одговарајуће расхладне капацитете", додао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, Руска Федерације већ је дала једну опомену и "жути картон", а ова задња опомена вјероватно значи и "црвени картон" за извоз воћа у Русију у овој години.

Руска Федерација поново је увела забрану за увоз јабука из БиХ која ступа на снагу понедјељак, 22. јануара.

Разлог за увођење ове мјере јесте што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке поријеклом из Пољске и извозила их у Русију. Пошиљку јабука пратио је фитосанитарни сертификат издат од фитосанитарног инспектора Брчко дистрикта.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да је пропуст код извоза јабука из БиХ у Русију нанио велику штету домаћим произвођачима, а ресорни министар Стево Мирјанић тражи од надлежних инспекцијских и других органа да покрену поступак и санкционишу одговорне у овом случају.

Извор: СРНА