latinica  ћирилица
19/01/2018 |  21:04 | Аутор: РТРС

Укинут имунитет чешком премијеру

Чешки парламент данас је укинуо имунитет премијеру Андреју Бабишу, чиме се тужилаштву омогућава да покрене истрагу по оптужбама да је незаконито примао субвенције Европске уније.
Андреј Бабиш - Фото: The Wall Street Journal
Андреј БабишФото: The Wall Street Journal

Због пријетње истрагом, Бабиш није могао да формира владу, јер су друге странке одбиле да га подрже као премијера све док се ситуација не разјасни.

Бабиш је други најбогатији човјек у Чешкој Републици, наводи Ројтерс.

Он демантује тврдње да је прикрио да је власник фарме и конгресног центра како би могао да прими два милиона евра пољопривредних субвенција ЕУ прије једне деценије.

Парламент је, са 111 према 69 гласова, одлучио да укине имунитет Бабишу, као и потпредсједнику његове партије АНО, Јарославу Фалтинеку.

Парламент је већ једном одузео имунитет Бабишу, који му је, међутим, враћен у октобру, када је његова странка АНО побиједила на изборима.

АНО има 78 од 200 мјеста у доњем дому парламента, али није нашла партнере да би оформила већинску коалицију.

Бабиш остаје на положају све док се не не формира нова влада.

АП подсјећа да се ради о афери у којој је једна фарма добила субвенције пошто је власништво над њом са Бабишовог конгломерата "Агроферт", састављеног од око 250 компанија, пребачено на члана његове породице.

Пољопривредне субвенције ЕУ намијењене су малим и средњим фармама и Агроферт не би могао да их добије. Тај конгломерата је касније поново постао власник фарме.

Извор: Танјуг