latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:52 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Њемачка и Француска да преузму водећу улогу

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да не види разлику између амбициозне визије Европе коју има француски предсједник Емануел Макон и нацрта за разговоре о коалиционој влади у Њемачкој, пренијели су француски медији.
Меркел - Макрон - Фото: ТАНЈУГ
Меркел - МакронФото: ТАНЈУГ

Она је током заједничке конференције за новинаре са предсједником Француске у Паризу рекла да Њемачка и Француска треба да преузму водећу улогу у многим питањима која се тичу Европе и да је зато свјесна да Париз чека формирање нове њемачке владе.

"Ако погледамо шире, апсолутно не видим разлику. Европа је та која мора да има заједничку спољну политику када је ријеч о стратешким питањима и да изгради засебну политику развоја. То је Европа одбране и привредно јака", рекла је Меркелова.

Њемачки канцелар сматра да Њемачка и Француска могу релативно брзо да остваре напредак у областима као што је заједничка структура пореза на добит предузећа и банкарска унија за еврозону.

Меркелова каже да са оптимизмом гледа на могућност да њемачке социјалдемократе одобре почетак формалних разговора са њеним конзервативцима током специјалног страначког конгреса за викенд.

Извор: СРНА