latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:24 ⇒ 20/01/2018 | 20:23 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Удружење "Србска част" се није огријешило о закон (ВИДЕО)

Не постоје докази да су се чланови Удружења "Србска част" огријешили о закон, и нема основа да им буде забрањен улазак у просторије Народне скупштине Републике Српске, изјавио је предсједник парламента Недељко Чубриловић, у нашој емисији "Пост фактум". Тврди да руководство Скупшине није начинило ниједан пропуст, и ријеч је о беспотребној политизацији. Разговор са предсједником Народне скупштине Српске гледајте од 21 час и 15 минута.
Недељко ЧУбриловић - гост емисије Пост Фактум - Фото: РТРС
Недељко ЧУбриловић - гост емисије Пост ФактумФото: РТРС

"Догађај о којем је било много коментара десио се 10. децембра. У Народној скупштини је једна организација која има право да користи просторије Скупштине добила одобрење, на основу уредно поднесеног захтјева, и користила је малу салу три сата. Гости те организације су били чланови "Србске части". То није била оружана јединица, није била никаква војска, никаква униформисана лица. Људи су били обучени спортски у неке мајице и фармерке. Били су тамо и ниједан инцидент није направљен", истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је Република Српска потврђена Дејтонским споразумом и да је њен назив дефинисан, а да високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавама да треба промијенити њен назив урушава своју позицију јер то питање није у његовој надлежности.

"Мислим да то није његова надлежност. Српска је у Дејтону потврђена, њен назив је дефинисан. Наши грађани могу да буду потпуно мирни, а ја вјерујем да ће господин Инцко престати на тај начин да коментарише ствари које на никакав начин не иритирају његову позицију", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се високом представнику у БиХ не може помоћи ако има такав став о Српској.

На констатацију да се овај Инцков став подудара са приједлозима бошњачких политичара Хариса Силајџића и Бакира Изетбеговића да назив Република Српска треба промијенити у "република Срба, Бошњака и Хрвата", Чубриловић је оцијенио да уклапање у ставове једне групације у БиХ високом представнику не иде у прилог.

"Уклапати се у ставове једне групације у БиХ, високом представнику то не иде у прилог. Вјерујем да ће он сам да уочи своје грешке и да се то неће понављати", додао је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да је ова странка спремна да преговара о појединачним функцијама на предстојећим општим изборима, а да ће самостално изаћи на изборе за Народну скупштину Српске и парламент БиХ.

"Очекујемо да нађемо партнере који ће понудити ДНС-у једну од тих појединачних позиција како бисмо могли даље да креирамо укупан политички амбијент", рекао је Чубриловић.

Он каже да је ДНС заинтересован да понуди кандидата било за предсједника Републике Српске, било за српског члана Предсједништва БиХ, али да на изборе за парламенте Српске и БиХ излази самостално, као и сваки пут.

Одговарајући на питање да ли ће ДНС имати свог кандидата за предсједника Републике Српске он је рекао да коначан став о томе страначки органи нису заузели, да нису засједали, нити су имали ни са ким званичне преговоре о томе.

Говорећи о могућем споразуму ДНС-а са Народном странком Огњена Тадића, он је рекао да та сарадња не би била на нивоу коалиције.

"Није то споразум тог нивоа. Биће то сарадња између странака. Оно што је Народна странка изнијела на том састанку као своје циљеве, то се у великој мјери поклапа са политиком ДНС-а", навео је Чубриловић.

Одговарајући на питање колико то што је лидер ДНС-а Марко Павић јавно упутио оштре критике на рачун лидера Уједињене Српске Ненада Стевандића може оптеретити односе унутар коалицији СНСД- ДНС-СП, Чубриловић је рекао да то не би требало да буде неки реметилачки фактор јер Стевандић није члан ове коалиције, већ је са СНСД-ом направио неки партнерски однос.

Он је оцијенио да су односи у коалицији СНСД-ДНС-СП добри и коректни, те нагласио да коалиција ДНС-СНСД-а траје готово 20 година и да је можда најстарија на Балкану.

Предсједник Народне скупштине Српске изјавио је да је веома значајно послати слику да у Републици Српској функционишу све институције, што се не може рећи за ниво БиХ.

"И они који злонамјерно коментаришу знају да све институције у Српској функционишу према закону, почев од предсједника Републике, Народне скупштине, Владе и осталих институција, што се не би могло рећи за заједничке институције", рекао је Чубриловић.

Он каже да не треба да радује чињеница да институције на нивоу БиХ не функционишу, с обзиром на то да је ово јединствен економски простор и да постоји заједничка спољна политика.

"Данас се скупштинска већина у парламенту БиХ саставља од случаја до случаја. На Савјету министара морате добро да испреговарате неку тачку да би она имала проходност, уз велики притисак међународне заједнице. То се у Српској не дешава", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је Српској потребно више јединства.

"Република Српска није потпуно дефинисана. Грађани Српске, а поготову српски народ у БиХ види свој опстанак само преко Републике Српске. Морамо да чинимо уступке како бисмо долазили до заједничких ставова и како би ти заједнички циљеви били реализовани преко једног гласа у БиХ и Српској, а поготову према међународној заједници", навео је Чубриловић.

Он наглашава да Република Српска треба да буде "прије свега и изнад свега" и због тога и представници власти и опозиције морају наћи заједничка рјешења.

Чубриловић је оцијенио да је охрабрујуће што је на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске усаглашен амандман Клуба Бошњака на Закон о Правобранилаштву Српске, а који се односи на пропорционалну националну заступљеност.

"Било је разумијевања од Клуба Бошњака и Клуба Срба. И једни и други су направили корак назад и признали да је направљена грешка. На комисији смо усагласили амндман, и то је добра порука свима", рекао је Чубриловић.

Он је навео да ће се на дневном реду сједнице Народне скупштине Српске 6. фебруара наћи и интерпелације опозиције, без обзира што представници опозиционих странака нису подржали тај дневни ред.

"Ми смо поштовали процедуре. Према Пословнику смо обавезни да их ставимо на дневни ред првог засједања за које се створе услови. С обзиром на то да није дошао никакав одговор Владе Српске, ми смо то ставили на јавну расправу на којој могу да се добију одређени одговори", рекао је Чубриловић.

Он каже да нема сазнања да ће се нешто неуобичајено дешавати када је ријеч о понашању опозиције у Народној скупштини Српске и да ће доћи до покушаја опструкције.

"Очекујем да сви посланици испоштују своју професионалну обавезу и да учествују у раду парламента", рекао је Чубриловић.

Говорећи о сарадњи са другим парламентима, Чубриловић је истакао да Народна скупштина Републике Српске са парламентима Русије и Србије има више него пријатељски однос.

Он је подсјетио да је делегација Народне скупштине била је гост у парламентима неколико покрајина у Аустрији, Италији, Мађарској, оцијенивши да је добро да се за Републику Српску чује и на тај начин.

"Руководства тих скупштина нам дају највиши протоколарни статус који се не разликује од државног", рекао је Чубриловић.

Говорећи о раду парламента, Чубриловић је истакао да су и поједине невладине организације похвалиле јавност рад Скупштине.

Чубриловић је оцијенио да је транспарентност рада Скупштине знатно допринијела да грађани имају повјерење у ту институцију.

Он је истакао да је Народна скупштина Српске на вријеме усвојила буџет и економску политику за разлику од других парламената у БиХ.

"У Нову годину смо ушли једини са усвојеним буџетом и економском политиком, упркос најавама да ће изостати ова или она обавеза према корисницима буџета", рекао је Чубриловић.

Он је изразио наду да ће буџет остати стабилан, као што то и Влада Српске најављује, те да ће се обавезе према буџетским корисницима извршавати на вријеме.

Говорећи о процедурама које је Тужилаштво БиХ покренуло против чланова Комисије за референдум, Чубриловић је истакао значај заједничког става свих представника Републике Српске о томе.

"Ти људи су одлучно и компетенто радили на спровођењу референдума и била би трагедија да су због тога имали неке посљедице", рекао је Чубриловић.

Коментаришући позив посланика НДП-а Здравка Крсмановића представницима међународне заједнице да додатно санкционишу пресједника Републике Српске, Чубриловић је рекао да је за њега неозбиљно да је један посланик призива санкције предсједнику Републике.