latinica  ћирилица
19/01/2018 |  15:42 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Новалић: За капиталне инвестиције 10 одсто планираног буџета

Предложени буџет Федерације БиХ за ову годину од 2,88 милијарди КМ већи је за 135 милиона КМ него прошлогодишњи, а готово 10 одсто цјелокупног износа предвиђено је за капиталне инвестиције, рекао је данас федерални премијер Фадил Новалић.
Фадил Новалић (фото: fena.co.ba) -
Фадил Новалић (фото: fena.co.ba)

"Пред вама је квалитетан, али и више него реалан документ", рекао је Новалић образлажући предложени буџет у Дому народа федералног Парламента.

Према његовим ријечима, приходи од индиректних пореза су у односу на буџет 2017. повећани за пет одсто, односно за 80,4 милиона КМ, а непорески приходи за 193,7 милиона КМ.

"Буџетски расходи повећани су за 166,2 милиона КМ. Посматрајући појединачно, наглашавам да ће и током 2018. године фокус бити стављен на рестриктивну буџетску политику и ограничавање раста текуће потрошње", поручио је Новалић.

Он је истакао да ће један од приоритета Владе ФБиХ у наредном периоду бити јачање владавине права, јавили су федерални медији.

Кад је ријеч о развојној компоненти буџета за ову годину, улагања у путну инфраструктуру, односно ауто-путеве и брзе путеве, планирана су у износу од 183 милиона КМ, а Федерална Влада је изворе за овај пројекат пронашла у акумулисаној добити јавних предузећа.

Планирано је и 18 милиона КМ као буџетска подршка кантонима и јединицама локалне самоуправе.

Новалић каже да се наставак активности ка повећању запослености у ФБиХ планира реализовати путем Програма подршке запошљавању финансираног од Свјетске банке у износу од 12,7 милиона КМ.

Он додаје да, између осталог, буџетски трансфери за социјалне категорије, борачке и цивилне инвалиде, остају на досадашњем нивоу, а шест милиона КМ предвиђено је за помоћ здравственим установама.

Спољно задужење ФБиХ планирано је у износу од 43 милиона КМ и највећим дијелом се односи на дозначавање новца од Свјетске банке.

"Планиране пројекције раста бруто домаћег производа за 2018. годину износе 3,4 одсто за БиХ, односно 4,5 одсто за Федерацију. Финансијска стабилност буџета један је од нултих приоритета, а доказ за то је и чињеница да је Влада у потпуности санирала акумулирани дефицит буџета који смо затекли у износу од 175 милиона КМ, те планирамо измирити и обавезе према пољопривредницима које чак нису биле ни евидентиране, односно нису уопште биле у финансијским извјештајима", рекао је федерални премијер.

Извор: СРНА