latinica  ћирилица
19/01/2018 |  14:29 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Радојичић: Нова "Еко-топлана" преузима гријање од 1. фебруара (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да би од 1. фебруара ове године нова "Еко-топлана" у потпуности требало да преузме гријање у граду Бањалука.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

"Нова Еко-топлана требало би у потпуности да преузме гријање града од фебруара, иако већ сада испоручује топлотну енергију из шест инсталисаних и укључених котлова", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће се потрошња топлотне енергије у новој градској топлани обрачунавати као варијабилни дио који зависи од саме потрошње и фиксни дио који ће бити по квадратном метру.

Радојичић је рекао да још није завршена сагласност на предложену тарифу за гријање, додајући да ће до сједнице Скупштине града Бањалука 31. јануара бити дефинисан приједлог тачног износа по квадратном метру, те посебним одлукама начин прикључења и искључења на гријање.

Говорећи о дугу старе топлане, Радојичић је рекао да ће, нажалост, велики дио тог дуга сносити град Бањлука.

"По гаранцијама које су издате, према којима је град био гарант, велики дио тога, можда 40 милиона КМ сносиће град Бањалука у наредних 40 година", навео је Радојичић.

Изградња нове топлане на био-масу почела је 1. јуна прошле године, а извођач радова је Институт за енергетику и екологију из Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој БиХ Иан Браун потписали су прошле године уговор о кредиту у износу од 16,5 милиона КМ намијењених за градњу нове топлане.

Укупна вриједност инвестиције је око 36 милиона КМ.

Извор: Срна