latinica  ћирилица
19/01/2018 |  10:31 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

И Приједор добија 9.јануар (ВИДЕО)

Због убрзане изградње након посљедњег рата, многе улице у Приједору и данас немају назив.
Улице Приједор - Фото: РТРС
Улице ПриједорФото: РТРС

То је стварало проблеме станарима, али и дежурним службама. Године 2013. 160 до тада неименованих приједорских улица добило је назив, а у наредном периоду адресу и кућни број добиће и станари преосталих 57 улица без имена. Једна од градских улица требало би да се зове “9. јануар“.

Који су проблеми са којима су суочени становници неименованих улица најбоље зна Радмила Бијелић из Приједора. Она десет година живи у кући без броја, смјештеној у улици без назива. Каже једна од највећих потешкоћа у овој ситуацији јесте преузимање поште.

Радмила Бијелић каже да је била конкретно у ситуацији да носи комшијама њихове рачуне, јер поштар није знао гдје се ко налази, дакле, све су куће на ББ.

Неименоване улице, као и улице на територији града чија су се имена подударала, стварале су проблеме и дежурним службама, попут ватрогасаца и Службе хитне помоћи. Таксисти су временом, ипак, научили да се сналазе у ситуацијама када адреса на коју треба да стигну - није позната.

Таксиста Далибор Шормаз истиче да сада већином имају сви телефоне новије генерације, па користимо и преко интернета Гугл мапе, да нас доведе приближно до те улице која нема назив.

Ипак, мукама станара, као и служби којима су улице без имена стварале неприлике – дошао је крај. Преосталих 57 неименованих приједорских улица ускоро ће добити име, а једна од њих требало би да се зове "9. јануар".

"То је и препорука предсједника Републике Српске, као и свих нас. Ми имамо неколико приједлога. Послије усаглашавања врло брзо ћете знати о којој се улици ради", објашњава Миленко Радивојац, предсједник приједорске Комисије за одређивање и промјену имена улица и тргова.

Комисија за одређивање и промјену имена улица и тргова ради по критеријумима које је усвојио локални парламент, а који забрањују вријеђање било којег народа и народности на овим просторима.