latinica  ћирилица
19/01/2018 |  10:26 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Папа штити педофиле!?

Папа Фрањо разбјеснио је жртве црквених педофила својом одбраном бискупа Хуана Бароса, уз напомену да ће повјеровати да је Баросо заташкавао педофилију тек када му дају директне доказе.
Папа Фрањо - Фото: AP
Папа ФрањоФото: AP

Папа је, наводе чиленаски медији, оптужио жртве злогласних педофила у чилеанској католичкој цркви за клевету. Он поручује да су, док не види доказ да је бискуп Барос заташкавао злочине свештеника Фернанда Карадиме, све оптужбе против Бароса - клевета.

Папина изјава шокирала је становнике Чилеа те жртве педофилије у цркви.

"Како сам могао да снимим `селфи` или фотографишем како ме Карадима злостављао, а Хуан Барос и остали гледали и шутјели", упитао је на твитеру Хуан Карлос Круз, једна од жртава.

Он тврди да "папа прича о искупљењу гријеха према жртвама, али да се ништа није промијенило, па се папина молитва за опроштај показала као испразна". Карадимине жртве пријавиле су црквеним властима 2002. године да их је "љубио и дирао" у жупи у Сантјагу, али им нису повјеровали.

Ватикан је покренуо истрагу 2010. године, када су жртве изнијеле своје оптужбе у јавност. Папа Фрањо изазвао је скандал када је 2015. именовао једног од оптужених Хуана Бароса за бискупа у Осорну.

Извор: СРНА