latinica  ћирилица
19/01/2018 |  08:12 | Аутор: РТРС

Црна Гора - Највише пара непризнатој цркви

Министарство за људска и мањинска права Црне Горе током прошле године издвојило је око 200.000 евра црквама и вјерским заједницама, при чему је највише добила канонски непризната Црногорска православна црква 58.000 евра, што је за 14.000 евра више него Српска православна црква у овој држави.
Манастир Острог (Фото: Thinkstock) -
Манастир Острог (Фото: Thinkstock)

Од СПЦ више је добила и Исламска заједница, јер јој је надлежно Министарство као помоћ дало 55.888 евра.

Српска православна црква је помогнута од државе Црне Горе са 44.183 евра, а чине је Митрополија црногорско приморска, Епархија будимљанско-никшићка, Епархија диоклиска и дијелови Милешевске епархије и Епархије захумско-херцеговаче и приморске, са више од 1.500 монаха, монахиња и свешетника, као и Богословија.

Католичкој цркви, коју чине Барска надбискупија и Которска бискупија, укупно је издвојено 24.378 евра, док је најмање новца добила Јеврејска заједница, којој је припало 17.500 евра, подаци су из ресорног Министарства.

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић сматра да расподјела има искључиво идеолошку конотацију и да је усмјерена на то да се директно мијеша у креирање вјерске слике Црне Горе.

Извор: СРНА