latinica  ћирилица
18/01/2018 |  10:33 | Аутор: РТРС

Повећана анксиозност - увод у Алцхајмера

Повећана анксиозност, односно њена свакодневна присутност, може бити први симптом Алцхајмерове болести, наводе амерички научници.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У САД, сваке године, међу одраслим особама буде евидентирано око 40 милиона новообољелих од анксиозних поремећаја, а нова студија показује да се код старијих особа, којима се са годинама појачава овај осјећај бриге и страха, често развије Алцхајмерова болест.

Доктор Ненси Донован, геријатријски психијатар из Бостона, и њени сарадници закључили су да се појачани симптоми анксиозности повезују са високим нивоом бета-амилоида или протеинских наслага у нервном ткиву.

Те наслаге повезују се са развојем Алцхајмерове болести у мозгу старијих људи са нормалним когнитивним функцијама.

Донованова каже да резултати студије упућују на то да појачани симптоми анксиозности могу бити рани знак Алцхајмера.

Она и њена екипа укључили су у студију 270 одраслих особа у доби од 62 до 90 година са нормалним когнитивним функцијама.

Сви су једном годишње, током петогодишњег периода, подвргавани позитронској емисијској томографији, како би се одредио ниво бета-амилоида у мозгу.

Научници су открили да су одрасле особе са појачаним симптомима анксиозности у петогодишњем периоду имале виши ниво бета-амилоида у мозгу, што је била претпоставка да појачана тјескоба може бити рани знак развоја Алцхајмерове болести.

Процјењује се да у САД ову болест има 5,5 милиона људи, а већина је старија од 65 година.

Сви типови деменција, па тако и Алцхајмерова болест, узроковани су одумирањем ћелија мозга. Тачни узроци те болести нису у потпуности јасни, али научници вјерују да кључну улогу имају бета-амилоиди.

Резултати овог истраживања објављени су у "Америчком психијатријском журналу".

Извор: СРНА