latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:21 | Аутор: РТРС

Разлог због кога никада не би требало да задржавате кихање

Никада, нипошто не покушавајте да задржавате кихање. Поготово не запушавањем носа и уста, јер бисте због тога могли да завршите у хитној помоћи.

Један, иначе здрав, 34-огодишњи Британац осјетио је бол у грлу, послије кога је почео да кише. Покушао је да спријечи кихање запушивиши уста и нос.

До моменета када је стигао код љекара, сасвим је изгубио глас и једва да је могао да гута. Доктори који су да прегледали, могли су да чују пуцкетаве звуке који су се простирали од његовог врата па до грудног коша, пише Гизмодо.

Каснији преглед и снимање су показали да је силина "обрнутог" кихања човјеку пробушила ждријело, дио грла испод уста и носа, а испред једњака и гркљана.

Пуцкетаве звуке произвели су мјехурићи ваздуха који су, усљед снаге кихања, добили убрзање тарући се о мека ткива врата и простор између плућа.

Због високог ризика од инфекције врата и груди, човјек је примљен у болницу и стављен на инфузију.

Имао је среће, будући да је послије седам дана његово грло било довољно залијечено да би могао да буде скинут са инфузије, па је убрзо пуштен кући - уз инструкције да више никада не задржава кихање.

Доктори истичу да је, иако су овакви случајеви веома ријетки, задржавање кихања доводило и до опаснијих посљедица као што су пробијање бубних опни и пуцања крвних судова мозга, што може да има и фаталне посљедице.

Извор: Б92