latinica  ћирилица
16/01/2018 |  22:38 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

Амерички обавјештајци можда имали сазнања о плану за убиство

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да је сигуран да Косовска полицијска служба неће приступити озбиљно истрази о убиству предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића и да не искључује могућност да су америчке обавјештајне службе имале одређена сазнања да ће се нешто догодити на Косову и Метохији.
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

Галијашевић је рекао да је Стејт департмент у саопштењу од 10. јануара скренуо пажњу на евентуалне терористичке нападе, и то у прецизно наведеним дијеловима покрајине.

"Навели су четири мјеста, а на првом је Косовска Митровица. Симптоматично је да Американци никада нису издали слично саопштење", навео је Галијашевић.

Он је нагласио да упозорења није било чак ни у вријеме када су постојала сазнања да се поједини борци "Исламске државе" враћају на Косово.

"Колико год дјеловало протоколарно, ово је озбиљно саопштење и тражи озбиљан захтјев за информације од америчких служби и америчке Владе. Србија треба да захтијева озбиљну размјену података. Како год упозорење третирали на највишем државном нивоу, ипак је ту превише прецизних елемената. Сигурно је да Американци много више знају и да су вјероватно имали одређена сазнања или индиције да ће се нешто догодити", истакао је Галијашевић.

Он је рекао да у потпуности искључује сарадњу Косовске полицијске службе са истражним органима Србије, јер је та сарадња минимална.

"Ти контакти су протоколарни, никако озбиљни у смислу размјене обавјештајних података. Далеко боље контакте с њима имају неке западне земље, прије свега Американци који у приличној мјери управљају понашањем косовске полицијске структуре, полицијске службе, па и другим сегментима друштва", казао је Галијашевић.

Он каже да ће Србија, очигледно, морати да уз помоћ пријатељских земаља "загризе" у истрагу и утврди позадину убиства.

Галијашевић сматра да ће убиство Ивановића изазвати озбиљне политичке и друге посљедице јер је то циљ сваког терористичког чина.

"Када се погледа општи политички контекст у којем се догодио атентат, тај чин тероризма изазива посљедице по дијалог, изазваће и посљедице по међунационалне односе, без обзира ко је убица, какве снаге стоје иза овога. Он изазива посљедице по нормализацију односа, успостављање Заједнице српских општина. У овом тренутку он објективно иде наруку политичким структурама Тачија и Харадинаја", додао је Галијашевић.

Професор Универзитета у Београду Андрија Савић вјерује да ће се истина о атентату на Ивановића тешко сазнати због више околности и истиче да су Американци промотери косовске полиције, што значи да службе самопроглашеног Косова раде по инструкцијама САД.

"Велико је питање починилаца овог кривичног дела - да ли су у питању Албанци, да ли је реч о неком екстремном крилу? У сваком случају, можемо да констатујемо да се ради о стварању додатне тензије, тензије коју треба уклопити у контекст Бриселског споразума и наравно свих активности у вези са унутрашњим дијалогом", навео је Савић.

Он је нагласио да власт самопроглашеног Косова посљедњих година спроводи процес стварања својих институција и органа, те да је велико питање колико је полицијска служба компетентна.

"Основна одлика онога што је могло до сада да се примети јесте чињеница да су потпуно инволвирани у политичке циљеве. Нема шансе да се нешто озбиљније догађа на професионалном нивоу. Сектор безбедности је потпуно политички инструментализован и иде ка њиховим циљевима", додао је Савић.

Извор: СРНА