latinica  ћирилица
16/01/2018 |  21:34 ⇒ 17/01/2018 | 10:06 | Аутор: РТРС

Отворен 11. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф (ВИДЕО)

На Мећавнику, на Мокрој Гори отворен је 11. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф чији такмичарски програм чини 21 филм домаћих и иностраних аутора.
Паоло Сорентино и Емир Кустурица у Дрвенграду (Фото: kustendorf-filmandmusicfestival.org) -
Паоло Сорентино и Емир Кустурица у Дрвенграду (Фото: kustendorf-filmandmusicfestival.org)

Међу многобројним гостима у Дрвенград су стигли и италијански оскаровац Паоло Сорентини и прошлогодишњи добитник Златне палме у Кану, Швеђанин Рубен Естлунд.

Прослављени италијански редитељ Паоло Сорентино стигао је вечерас у Дрвенград гдје ће му, у оквиру бити уручена награда за будуће филмове - Дрво живота.

Италијанског редитеља је на хелиодрому на Мећавнику дочекао домаћин фестивала Емир Кустурица, као што обичај налаже, уз погачу и со.

Сорентину је посвећен и програм Ретроспектива великана у оквиру којег ће бити приказани његови филмови "Посљедице љубави", "Породични пријатељ" и "Див", а посебна пажња биће посвећена његовој серији "Млади папа".

Сорентино, који је на Мећавник стигао у друштву италијанског продуцента Андреа Гамбете, сутра ће послије приказивања прве епизоде серије "Млади папа", заједно са Кустурицом, одржати радионицу у биоскопу "Проклета авлија".

- Био сам узбуђен када сам први пут дошао на Кустендорф 2014. године и срећан сам што ме је Емир поново позвао. Радознао сам да видим шта се у међувремену дешавало - изјавио је Сорентино по доласку у Дрвенград.

Након прошлогодишњег боравка на Кустендорфу, Сорентино је освојио Оскара за филм "Велика љепота" и вечерас је у шали рекао да је то један од разлога што је поново дошао.

Сорентино ће сутра одржати радионицу за студенте и младе ауторе на којој ће говорити о судбини филма и да ли се филм из биоскопских сала сели на телевизију претварајући се у формат ТВ серије.

- Ја сам заправо снимио серију која је филм у трајању од 10 сати. Мислим да умјетнички филм има неке проблеме и телевизија може дати велику шансу умјетности - рекао је Сорентино, чија је серија "Млади папа" изазвала велику пажњу.

Најавио је да ће крајем године почети снимање наредне сезоне ове серије и додао да је његов нови филм о Силвију Берлусконију, али "не само о њему", тренутно у монтажи.

На питање када ће и гдје бити премијера, Сорентино је рекао да не зна, али не одбацује могућност да буде и на Кустендорфу ако Кустурица буде желио.

На Мећавник је данас стигао и Рубен Естлунд, добитник канске Златне палме. Он је специјални гост Кустендорфа и његов филм "Сквер" приказан је вечерас у оквиру програма Савремене тенденције.

Естлунд је рекао да ће током радионице покушати да посавјетује и охрабри студенте да буду отпорни на утицај који долази из англосаксонске културе.

- Морамо покушати да прикажемо другачије виђење свијета. Младе филмаџије су прилично уплашене од тога какав ће њихов филм бити. Практично су паралисани страхом, а морају да се опусте - поручио је он.

Осим учесника фестивала, на Мећавнику је присутан и велики број новинских и телевизијских екипа из земље и иностранства.

Извор: СРНА