latinica  ћирилица
16/01/2018 |  18:33 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

Београд спреман да спроведе сопствену истрагу

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је да је терористички чин убиства Оливера Ивановића узнемирио грађане у цијелој Србији, да Београд има вољу и да је заинтересован да то убиство буде што прије разријешено и да је спреман да спроведе сопствену истрагу.

- Србија од Еулекса и Унмика тражи да прихвате учешће наших државних органа у истрази и да са нама подијеле информације које имају зато што би то помогло да се брже дође до починиоца. Ми ћемо кроз Тужилаштво за организовани криминал спровести и сопствену истрагу - рекао је Стефановић.

Према његовим ријечима, безбједносна ситуација у Србији је стабилна, а од представника Кфора се очекује да учине све да заштите Србе на Космету.

Стефановић је упозорио да постоји могућност да, они који Србији и Србима на сјеверу Косова и Метохије не мисле добро, злоупотребе ситуацију.

Вулин: Убица Ивановића и налогодавци биће кажњени

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да убице и налагодавци атентата на Оливера Ивановића неће проћи некажњено и да ће, уколико међународна заједница не пронађе и не казни одговорне, то учинити Београд."

- Озбиљно ћемо мотрити, али не само то, преузећемо истрагу и открити ко су убице и налагодавци. Ово неће проћи накажњено. Ово је напад на сваког Србина, гдје год да живи и не смије да прође некажњено - рекао је Вулин.

Он је навео да трагедија која је изазвана терористичким актом није само потресла Ивановићеву породицу, већ и сваког Србина и свако људско биће.

Упозорио је да убиство Ивановића може да буде припрема за преузимање сјевера Космета и за смјену тамошње полиције.

- Видјећемо да ли ће се ово искористити за смјену полиције под неким образложењем неспособности. И гле чуда, Срби су баш ти који су неспособни, требало би их замијенити или неким способнијим кадровима или Албанцима са југа. О томе треба да разговарамо. Ми морамо да водимо рачуна да ово не смије да се искористи за даље сукобе, него да мора да се пронађе ко је убица, ко је наредио тај ужас - додао је Вулин.

Коментаришући оптужбе дијела опозиционих политичара Србије да иза напада и убиства Ивановића стоји власт, Вулин је рекао да није било неочекивано да предсједник и премијер самопроглашеног Косова, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, оптуже Србију за било шта, али да чињеница да у самој Србији постоји толико Срба који нападају Србију изазива гађење.

Извор: СРНА