latinica  ћирилица
16/01/2018 |  14:53 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Пусто острво" Боре Ђорђевића

Књига пјесама "Пусто острво" фронтмена "Рибље Чорбе" Борисава Боре Ђорђевића представљена је данас у Удружењу књижевника Србије /УКС/ на промоцији која је почела минутом ћутања због убиства Оливера Ивановића.
Београд: Промоција књиге пјесама "Пусто острво" - Фото: СРНА
Београд: Промоција књиге пјесама "Пусто острво"Фото: СРНА

Академик Матија Бећковић рекао је на промоцији да је један од највећих српских пјесника Филип Вишњић био први српски кантаутор и да би Бора Ђорђевић, који је "обновио његову традицију", одавно постао члан САНУ да није пјевао него само писао, а да је "овако само члан УКС јер Академија не прима кантауторе".

Бећковић је оцијенио да Ђорђевића његово пјесништво сврстава у хероје модерне српске културе и да је кривица српске књижевне науке, то што као такав није препознат, а његова књига није изашла у издању Српске књижевне задруге.

"Да није ништа друго испевао него само `Погледај дом свој анђеле` ова песма би била довољна да му за сва времена обезбеди место у врховима српског пјесништва", истакао је Бећковић, који је рецензент књиге.

Миодраг Јакшић, директор издавачке куће која је објавила књигу "Арте", рекао је да је ово до сада најбоља Ђорђевићева књига и другачија од досадашњих, јер је потпуно у колору и у њој су први пут објављене фотографије из приватног живота, са приватних путовања и путовања са бендом.

Јакшић је навео да су пјесме подијељене у 13 поглавља или циклуса, међу којима је и дјечији циклус, те пјесме које су већ објављене на три албума "Рибље Чорбе".

Према његовим ријечима, ова десета Ђорђевићева књига већ је у продаји у књижарама "Делфи".

Бора Ђорђевић је умјесто обраћања читао пјесме из "Пустог острва" и послије сваке био поздрављен аплаузом публике, а по завршетку промоције потписивао је нову књигу.

"Част ми је да сам са оваквим људима и постидио ме Матија својим ријечима. Част ми је да сам у Удружењу књижевника Србије. Платио сам чланарину и неће ме избацити", рекао је Бора Ђорђевић.

Извор: СРНА