latinica  ћирилица
16/01/2018 |  12:16 | Аутор: РТРС

Ивошевић: Нећемо одустати од доказивања истине

Одбрана генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића неће одустати од доказивања истине и захтјева за обнову поступка у случају "Тузланска капија", рекао је Срни шеф тима одбране Милорад Ивошевић.
Генерал Новак Ђукић - Фото: РТРС
Генерал Новак ЂукићФото: РТРС

"Захтјеви одбране не умањују трагедију која се догодила у Тузли, већ имају основни циљ да родитељима, породицама и пријатељима унесрећених покажу шта је прави узрок смрти њихове дјеце", рекао је Ивошевић.

Он је упитао зашто Суд БиХ бјежи од истине и не прихвати приједлог одбране за обнову поступка, те утврди да ли су тачни или не нови материјални докази и чињенице до којих је дошла одбрана у овом случају.

Ивошевић је рекао да очекује да ће Уставни суд БиХ прихватити раније поднесену апелацију одбране за оцјену одлуке Суда БиХ којом је одбијен захтјев за обнављање поступка у случају "Тузланска капија".

"Суд БиХ је неосновано и незаконито одбио наш приједлог за обнову поступка, јер нови материјални докази и чињенице оправдавају овај наш захтјев", каже Ивошевић.

Он је подсјетио да изведени докази и несумњиве чињенице утврђене егзактним експериментима указују да до трагичног догађа у Тузли није могло доћи на начин како је то Суд БиХ утврдио и на основу чега је осудио генерала Ђукића на казну затвора у трајању од 20 година.

Одбрана генерала Ђукића упутила је прошле године апелацију Уставном суду БиХ за оцјену одлуке Суда БиХ којом је одбијен захтјев за обнављање поступка у случају "Тузланска капија".

Суд БиХ је 22. јуна одбио као неосновану жалбу одбране којом је затражено обнављање поступка у случају "Тузланска капија".

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топова гранатира Тузлу.

Тада је на градском шеталишту у Тузли од минско-експлозивне направе погинуо 71 грађанин Тузле, а рањено више од 130.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је раније захтјев Суду БиХ за обнављање поступка у случају "Тузланска капија" због нових доказа до којих је дошла.

На војном полигону у Никинцима 4. септембра 2014. године извршена је реконструкција догађаја познатог као "Тузланска капија" који се десио у Тузли 25. маја 1995. године.

У присуству судских вјештака, представника Војске Србије, Министарства правде Републике Српске и представника медија приказана је демонстрација овог догађаја која је побила тезу да је граната испаљена са положаја на коме су се налазили припадници Војске Српске.

Извор: СРНА