latinica  ћирилица
16/01/2018 |  11:46 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ истражује случај "Јанша"

Тужилаштво Босне и Херцеговине отворило је истрагу о позајмици 450.000 евра Словенској демократској странци Јанеза Јанше.
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs) -
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs)

"Добили смо одређене информације из Словеније да Тужилаштво БиХ и надлежне полицијске агенције подузимају одређене активности. О детаљима не можемо говорити", саопштено је из Тужилаштва.

Након што је словенски дневни лист “Вечер“ разоткрио да је држављанка Босне и Херцеговина Дијана Ђуђић Јанши посудила 450.000 евра, медији у тој држави почели су опсежно истраживање. Ђуђић, рођена Приједорчанка, била је непозната у пословним круговима у БиХ и Словенији. Али, новинари су открили да је у блиским односима с “порезним мађионичарем“ Словенцем Роком Снежичем, који има боравиште у Бањалуци. С обзиром на то да је он негирао да Ђуђић уопште познаје, објављени су докази да не говори истину.

Медији Словеније почели су, потом, све гласније упозоравати да се ради о прању новца. Власти Словеније су, потом, отвориле истраге, а СДС и сам Јанша раскинуо је уговор и објавио да је вратио прву од три рате позајмице с припадајућим каматама. Новинари, међутим, захтијевају да Јанша докаже да је новац вратио тако што ће објавити детаље уплате. СДС, међутим, на тај захтјев још није одговорио. СДС слови као фаворит на предстојећим изборима, који су у Словенији планирани половином ове године.

Извор: Независне новине