latinica  ћирилица
16/01/2018 |  09:03 | Аутор: РТРС

Вирус који изазива рак грлића материце опасан и по мушкарце

Хумани папилома вирус је најчешћи узрочник рака грлића материце. Правог лијека нема, а једини начин за сузбијање је превенција.
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Србија је 2016. године добила 2.000 доза вакцина против ХПВ вируса. Интерес је био веома мали, тако да ова вакцина остаје на нивоу добровољне.

Још једна добровољна и бесплатна имунизација. Међутим, за лаике је питање зашто је најављено и вакцинисање дечака. Стручњаци кажу да дечаке треба вакцинисати не само из алтруистуичких разлога, да би штитили девојчице, односно жене. И код њих има опасности од појаве рака.

"Хумани папилома вирус изазива рак грлића материце, али још неколико врста рака, рак ануса, рак пениса, све чешће рак ждрела и коријена језика. Поред тога, изазива врло непријатне полне брадавице, које су годинама биле разлог за апстиненцију. Боље је вакцинисати и дечаке и девојчице", истиче епидемиолог Зоран Радовановић.

Већина родитеља је за имунизацију.

"Ако треба, треба! Не као оно за мале богиње што је било, то је катастрофа", наводи један родитељ.

"И женска и мушка популација треба да се заштити на сваки могући начин од вирусно сексуално преносивих обољења", додаје други.

У Србији годишње од карцинома грлића материце сваког дана оболе четири жене, а једна умре од ове опаке болести.

"Опасни су одређени типови ХПВ вируса, односно доказано је, и научник њемачки је добио Нобелову награду за то, да су у корелацији са карциномом грлића материце. Један вид превенције је давање и ХПВ вакцине код дјевојчица које још нису ступиле у сексуалне односе", објашњава начелница Службе за здравствену заштиту жена Весна Вукотић Павловић.

Код подтипова ХПВ вируса у 90 одсто случајева долази до самоизлијечења, али тај имунитет не траје претјерано дуго. Вакцинација је корисна и у каснијем старосном добу, али најбоље је то урадити на вријеме.

Извор: Б92